H.M. Konungens tal vid länsbesöket i Skåne län

Malmö

(Det talade ordet gäller)

Fru Landshövding,
Kommunstyrelsens ordförande,
Kommunfullmäktiges ordförande,
Kära malmöiter och skåningar,

Min anfader Karl XIV Johan utropade vid ett besök i Skåne 1816 när han såg de rika sädesfälten: ”Skåne är ingen provins, det är ett konungarike”. Jag kan bara instämma, detta är inte vilket län som helst! Drottningen och jag har precis kommit med Pågatåget från Svedala. När vi tittade ut genom fönstret slogs vi av hur vackert och storslaget det öppna landskapet är.

Vi vill tacka er alla för det fina mottagandet. Dagens besök är ett jubileumsbesök. Det är nämligen 50 år sedan jag efterträdde min farfar Gustaf VI Adolf. Den 15 september 1973 avled han några mil härifrån, på Helsingborgs lasarett. I fem årtionden har jag därefter haft förmånen att vara hans efterträdare.

Drottningen och jag har varit över hela världen och representerat Sverige. Men inget går upp emot att resa runt i landet och ta del av utvecklingen här hemma. Att få möta människor, höra om glädjeämnen och utmaningar. Därför kändes det självklart att återigen besöka alla län och residensstäder. I dag har turen kommit till Skåne och Malmö.

Vi firar också Sverige som nation i år, att det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung. 1523 markerar början på det som blev vårt självständiga och så småningom moderna Sverige.

Men som ni vet blev Skåne inte svenskt förrän efter freden i Roskilde 1658. Det skedde under kung Karl X Gustavs regeringstid, och här på Stortorget står han staty. Man kan se på kungens tid vid makten ur olika perspektiv. Historien är inte fläckfri. Men den berättar om hur vårt land formades.

Runt torget finns också flera ståtliga byggnader från 1500-talet – bland annat Rådhuset och Kockska huset. Stortorget började anläggas redan på 1530-talet när Skåne fortfarande tillhörde Danmark.

Ja, Skåne har varit och är fortfarande Sveriges viktigaste länk till Danmark. På senare tid har förstås Öresundsbron spelat en avgörande roll, inte bara för Malmö utan för hela Öresundsregionen och Sverige. Jag har själv ett mycket fint minne när jag invigde bron, tillsammans med min kusin, Drottning Margrethe.

Skåne är det alltid lika roligt att komma tillbaka till. Här i Malmö pulserar det av liv. Men livet ser annorlunda ut i dag än när jag besökte staden för första gången som kung 1975. Kockumskranen är såld och nedmonterad. Malmö högskola har bildats och senare blivit universitet.

Det speglar hela regionens omstrukturering från industri- till kunskapssamhälle. Tillverkningsindustrierna och jordbruket finns kvar, men sysselsätter inte lika många människor.

Utbildningssektorn har vuxit, och högre utbildning finns tillgänglig för många fler och på fler platser i länet. I Lund bedrivs både utbildning och forskning i framkant. 2016 invigde jag MAX IV-laboratoriet och nu pågår bygget av ESS. Forskningsanläggningarna är unika och attraherar ledande forskare från hela världen.

Jag är även glad över det naturskyddsarbete som bedrivs här i Skåne, Sveriges artrikaste län. Men här finns också många rödlistade arter. Det som görs av skyddsåtgärder i skogar och på ängar, i havsmiljö och i våtmarker, är av intresse för hela landet. Jag vill tacka er – och uppmuntra er att fortsätta detta viktiga arbete.

Jag har ju, liksom många av er, barnbarn. Ett av dem, Prins Oscar, har dessutom fått den ärofyllda titeln hertig av Skåne! Med barnbarn påminns man om livets gång och att det finns någon som kommer efter. Hur viktigt det är att lämna över en bättre värld till kommande generationer.

Slutligen vill Drottningen och jag tacka alla er som kommit hit i dag för att delta i firandet. Det värmer och inspirerar mig att fortsätta arbeta för Sverige – för framtiden.

Varmt tack!

Till toppen