H.M. Konungens tal vid länsbesöket i Östergötlands län

Linköping

(Det talade ordet gäller)

Herr landshövding,
Kommunstyrelsens ordförande,
Kära östgötar,

En av de saker man vet med säkerhet är denna: tiden går och den går fort! Det har gått 50 år sedan jag efterträdde min farfar, Gustaf VI Adolf, som kung. I ett halvt sekel har jag varit Sveriges regent. Till de saker jag har uppskattat allra mest hör de otaliga resor som Drottningen och jag har gjort, kors och tvärs genom hela landet. Därför kändes det självklart att uppmärksamma detta jubileumsår med att återigen besöka Sveriges samtliga län. I dag har turen kommit till Östergötland och er vackra residensstad, Linköping.

Men vi firar faktiskt ett jubileum till: Det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung. 500 år sedan Kalmarunionen upplöstes och Sverige blev en självständig nationalstat. Sverige har förstås funnits mycket längre än så, som nation. Det påminns man om här i Östergötland. Ingen mindre än Birger Jarl föddes till exempel bara några mil härifrån, i Bjälbo. Och i domkyrkan kröntes hans son Valdemar till kung.

Men 1523 markerar ändå på ett särskilt sätt begynnelsen av det som utvecklades till vårt moderna Sverige. På många ställen i landet övertog Gustav Vasa slott och herresäten och byggde om dem för att passa honom och hans tid. Det gjorde han även med detta slott. Så platsen för dagens firande är mycket väl vald!

Drottningen och jag har förstås varit här i länet många gånger tidigare. Vi minns till exempel ett besök i Norrköping i samband med 600-årsfirandet 1984 när vi gjorde en fin tur i en veteranspårvagn.

Här i Linköping påminner både slottet och domkyrkan om den långa historia som lett er hit, till dagens moderna industri- och lärdomsstad. Ja, det har hänt mycket sedan jag invigde universitetet 1975. Nu är ni ledande inom bland annat AI-utvecklingen, där superdatorn Berzelius är en av Sveriges största forskningssatsningar för tillfället. Och det pågår forskning i framkant även inom många andra områden.

Ni är även en flygstad av rang. Här har ju Draken, Viggen och Gripen utvecklats. Det var naturligt att även den svenska helikopterflottiljen hamnade här. Linköping är ett nav för svenskt försvar och det militära livet har präglat staden.

Det är mindre än ett år sedan Drottningen och jag var vid Bergs slussar. Då firade vi 200-årsjubileet av Göta Kanal. Det sägs faktiskt att redan Gustav Vasa pratade om en vattenväg tvärs igenom Sverige. Men det tog många kungar och flera hundra år innan projektet realiserades. Liksom med de första flygplanen var det säkert många som tyckte att det var en helt vansinnig idé. Men det gick, och den är till glädje och nytta än i dag.

Även de största samhällsprojekten har börjat som till synes orealistiska drömmar i någons huvud. Det tycker jag är inspirerande: Vi ska fortsätta att våga tänka stort, och tänka långt framåt tiden. Men vi måste tänka rätt och det är inte lätt.

När vi i dag firar de långa linjerna bakåt i historien, är det med blicken mot morgondagen. Kunskapen om det förgångna rustar oss för framtiden. Vi firar det Sverige som var, det som är, och det Sverige som vi vill ge vidare till våra barn och barnbarn.

Ett stort och varmt tack för det fina mottagandet i dag. Tack alla ni som har kommit hit!

Till toppen