H.M. Konungens välkomstord vid Sverigemiddag

Kungl. Slottet, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Ärade gäster!

Det är med stor glädje Drottningen och jag hälsar er alla välkomna till Kungliga Slottet och 2023 års Sverigemiddag.

Den första så kallade Sverigemiddagen hölls för 10 år sedan, år 2013, så detta är faktiskt något av ett jubileum för denna form av middag här hos oss.

Och på tal om jubileum så har det kanske inte undgått någon att detta år så jubilerar Sverige. För 500 år sedan, då valdes Gustav Vasa till Sveriges konung.

Även för mig personligen är det ett särskilt år.

Ja, det är svårt att tro det, men i september har jag haft förmånen att vara Sveriges statschef i hela 50 år.

För mig markerar denna Sverigemiddag inledningen av jubileumsåret. Och min familj och jag är väldigt glada över att vi får tillbringa kvällen just med er.

Nu hoppas jag att ni inte är allt för blyga utan tar tillfället i akt att knyta nya kontakter och utbyta erfarenheter med varandra. Jag vet vilka ni är och var ni kommer ifrån och jag lovar att det finns väldigt många spännande gäster här ikväll!

Ärade gäster, ni representerar inte bara era respektive hembygder. Ni representerar Sverige. Och ni gör alla fantastiska insatser för vårt land.

Jag hoppas att ni ser denna kväll och helg i vår huvudstad som en trevlig paus från det ordinarie ”fredagsmyset” där hemma. Men på måndag får ni se till att återgå till era ordinarie arbeten – för utan er så stannar Sverige!

På tal om ”hemma” så vill det sig kanske inte bättre än att Drottningen och jag kommer och knackar på under kommande månader. Landshövdingarna ska i alla fall vara beredda på detta.

Under jubileumsåret ser vi nämligen fram emot att få besöka Sveriges samtliga 21 residensstäder.

I februari börjar vi resa runt i Sverige för att under ett antal månader besöka alla delar av vårt land.

Drottningen och jag gläds redan nu över de många fina upplevelser vi ska få ta del av runtom i landet under det kommande halvåret.

Mina damer och herrar, jag vill återigen önska er varmt välkomna till Kungliga Slottet och till Vita havet.

Nu ser vi fram emot en trevlig kväll tillsammans!

Skål!