H.K.H. Prins Carl Philips tal i samband med utdelning av Radiosportens Jerringpris

Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Mina damer och herrar,

Idrotts-Sverige!

Idrott kan vara magiskt. Det vet alla ni som är här ikväll. Och alla ni som tittar och lyssnar därhemma. Tänk bara på all den glädje, energi och kämparanda vi har fått återse ikväll, genom alla nominerade och alla prestationer.

Men för mig är magi inte bara de stora tävlingarna, utan också när idrottare och publik möts. Då ni idrottare kan hämta energi och känna stöd från publiken. Och där publiken kan känna sig delaktig och engagerad. Det tror jag att många av er känner igen, från en stor tävling eller match.

Alla som står eller sitter där på läktarna, tillsammans, för att följa er idrottare och era prestationer. Alla som jublar när det går bra. Och som sörjer med er när det inte det gör det. Kraften i det stödet – det är magiskt.

I fjol fick publiken äntligen börja komma tillbaka till de svenska idrottsarenorna. Som vi hade längtat! Men nu är vi tyvärr åter i ett läge där antalet måste begränsas på grund av pandemin.

Men, kära idrottare: vi i publiken, vi fortsätter att följa er, heja på er och inspireras av er och era insatser.

Och just därför är det för mig en stor ära att vara här ikväll för att dela ut publikens, folkets pris, för årets idrottsprestation.

Vinnaren av Radiosportens Jerringpris 2021 är hopplandslaget!