H.K.H. Kronprinsessans hälsning till högtidlighållande av Göteborgs 400-årsjubileum

(Det talade ordet gäller)

Kära göteborgare! Grattis på 400-årsdagen!

Grundandet av Göteborg är en viktig milstolpe i Sveriges historia. Och jag är glad för möjligheten att få vara med och fira den här delen av ert jubileum – även om det nu får ske under pandemi-anpassade former.

Prins Daniel och jag har många fina minnen från er stad, och vi hade verkligen sett fram emot att besöka er i dag. Men när det nu inte var möjligt, så är jag ändå glad över att få sända den här hälsningen, här från Logården vid Kungliga slottet i Stockholm. Precis här bakom mig ligger för övrigt Skeppsbrokajen, som är utgångspunkt för de klassiska kryssningsfartygen på Göta kanal. En levande historisk länk mellan våra två städer.

Det här inte det första jubileet som fått anpassas efter rådande läge. När ni skulle fira ert 300-årsjubileum så fick det skjutas upp i hela två år, till 1923, då den stora Göteborgs-utställningen invigdes av min farfars farfar kung Gustaf V.

Kära göteborgare. Ni är kända för att vara stolta över er stad. Och det med all rätt! Så mycket av det som format Sverige, som byggt vårt välstånd och präglat vår kultur, har kommit från er. Och så är det fortfarande: Göteborg spelar och kommer att spela en viktig roll för Sveriges utveckling.

H.K.H. Kronprinsessan

Nästan hundra år senare ser vi fortfarande spåren av utställningen runtom i staden. Inte minst i form av er botaniska trädgård med sin fantastiska mångfald av arter.

Jag kan bara tänka mig hur grön och vacker trädgården måste vara såhär års – och jag hoppas att ni som har den nära ska få många tillfällen att njuta av den i sommar!

Kära göteborgare. Jubileumsfirare. Ni är kända för att vara stolta över er stad. Och det med all rätt! Så mycket av det som format Sverige, som byggt vårt välstånd och präglat vår kultur, har kommit från er. Och så är det fortfarande: Göteborg spelar och kommer att spela en viktig roll för Sveriges utveckling. Och de som kommer att styra den utvecklingen – det är de som i dag är barn och unga.

Därför skulle jag vilja avsluta den här hälsningen med att vända mig direkt till dem.

Kära barn och ungdomar i Göteborg:

När Göteborg blev en stad för 400 år sedan var det kung Gustav II Adolf, som utfärdade privilegiebrevet. Det var hans beslut. Men vad den staden ska vara, och vad den ska bli i morgon – det ligger i era händer. Era drömmar och era idéer kommer att forma framtidens Göteborg. Det, tycker jag, är ett gott skäl att känna hopp för framtiden.

Kära göteborgare i alla åldrar. Tack för att jag får vara med på en del av er högtidsdag. Och återigen, ett stort grattis på 400-årsdagen!