H.K.H. Prins Daniels tal vid entreprenörsdag med Prins Daniels Fellowship, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Mina damer och herrar,
Kära entreprenörer!

Vi lever i en tid som verkligen sätter oss på prov – både som individer och som samhälle.

2020 har varit ett annorlunda år. Vi har alla fått ställa om: hur vi umgås och kommunicerar, hur vi reser och hur vi gör affärer.

Jag vill inte spela ner de påfrestningar som den här pandemin har inneburit. Väldigt många i vårt land och ute i världen har förlorat sina anhöriga, sin hälsa och sina livsverk.

Jag har själv kontakt med ett stort antal små och stora entreprenörer, både inom fellowshipet och utanför, och jag vet att det är många som har det riktigt tufft just nu.

Men trots det måste jag bara säga att jag är så oerhört imponerad av den kraft som svenska företag och företagare ändå har visat under den här krisen. Det finns en beredskap att ställa om, och en vilja att bidra, som är djupt respektingivande.

Precis som tidigare år så har vi samlat de främsta unga entreprenörerna från hela Sverige till den här dagen. På grund av pandemin möts vi i år virtuellt – en möjlighet som vi för övrigt också kan tacka driftiga digitala pionjärer för.

Och det är ändå bara ett av många exempel på hur entreprenörer bryter ny mark, inte bara för sig själva utan för andra.

Vare sig det handlar om digitala upplevelser, hållbar energi eller nya lösningar på våra stora folkhälsoproblem: Ni entreprenörer påverkar vårt samhälle – i grunden.

Ni skapar möjligheter, sysselsättning och exportintäkter – och därför behöver ni bli fler. Fler som vågar testa sina idéer. Fler som hittar nya vägar framåt.

Därför vill jag också passa på att påminna om att vi nu öppnar ansökan till vårt mentorskapsprogram. Har ni själva redan gått det så hoppas jag att ni uppmuntrar andra att söka. Så att fler får möjlighet att växa och utvecklas i sitt entreprenörskap.

Nu ser jag fram emot en spännande dag med många bra samtal.

Tack.