H.K.H. Kronprinsessans tal vid firandet av Alingsås 400 år

Stora torget, Alingsås

(Det talade ordet gäller)

Ers Kunglig Höghet,
Herr landshövding,
Mina damer och herrar,

Det är inte så ofta man får tillfälle att fira en 400-åring. Så när man får chansen ska man göra det ordentligt.

Och det, kära Alingsåsbor, det gör verkligen ni! Både i dag och tidigare under året. Prins Daniel och jag är så glada att vi får vara här och fira ert stora jubileum tillsammans med er.

För oss är det dessutom ett kärt återseende. Vår första resa ut i landet som nygifta gick till vårt hertig- och hertiginnedöme Västergötland. Bland annat hit till Alingsås. Och några år tidigare var jag själv här, och invigde en tillgänglighetsanpassad lekplats. Och jag provade den såklart också… Så jag har fina minnen härifrån!

I dag, den 21 september, är det precis fyra hundra år sedan som Kung Gustav II Adolf utfärdade stadsrättigheter till Alingsås.

Året var 1619. Jag tror knappast att kungen, och de som levde här då, kunde föreställa sig den enorma utveckling som väntade:

Från en liten kyrkby på trehundra invånare till en stad på fyrtio tusen. Från byteshandel till textilindustri. Och vidare till dagens många entreprenörer i små och medelstora företag.

Mina damer och herrar: Alingsås historia är på många sätt också Sveriges historia. Er stads utveckling speglar vårt lands.

Därför känns det särskilt roligt att detta jubileum inte bara blickar bakåt, utan lika mycket framåt.

Det tror jag för övrigt också hade passat framtidsvisionären Jonas Alströmer, som blickar ut över oss från sin staty här på Stora torget.

Alingsås vision för 2040 är livskvalitet för alla genom nytänkande, engagemang och tillgänglighet. Jag är övertygad om att det är värden med stark bärkraft – i dag, i morgon och för lång tid framöver.

Återigen, tack för att vi får vara del av er högtidsdag. Nu ser vi fram emot att få njuta av den här fina jubileumskonserten tillsammans med er.

Men innan dess föreslår jag att vi hurrar för fyrahundraåringen Alingsås. Det leve!

Hurra, hurra, hurra, hurra!