H.M. Konungens pressuttalande i samband med statsbesöket från Italien

Kungliga slottet, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

ag är glad att kunna välkomna Italiens President Sergio Mattarella och hans dotter Laura Mattarella till Sverige.

Till att börja med vill jag, å mina och svenska folkets vägnar, uttrycka vårt deltagande med det italienska folket, efter den senaste tidens svåra oväder, som krävt åtskilliga människoliv. Våra tankar går till alla som drabbats.

Statsbesök är den högsta formen av besök mellan två länder. De syftar till att bekräfta våra goda relationer med andra länder. Men de är också en viktig möjlighet att knyta nya kontakter och lägga grunden för nya samarbeten.

Genom åren har Drottningen och jag haft förmånen att träffa President Mattarellas företrädare vid tre in- och utgående statsbesök: 1991, 1998 och 2009. Och så sent som 2016 gjorde Kronprinsessparet ett officiellt besök till Italien.

Banden mellan Sverige och Italien är många och sträcker sig långt tillbaka i tiden. Det gäller också min egen familj: Flera svenska regenter har haft en mycket varm relation till Italien, däribland min farfar, kung Gustav den VI Adolf, som ofta besökte landet. Och som hade ett brinnande intresse för etruskisk historia och för Italiens rika kultur.

Presidenten kommer under detta besök att tillbringa tre dagar i Sverige. Först här i Stockholm och därefter i Skåne, dit vi reser på torsdag.

Vi kommer under dessa dagar att rikta särskild uppmärksamhet mot några områden där vi redan har ett gott samarbete och där det finns mycket som vi kan lära oss av varandra. Det gäller främst digitalisering, kultur samt vetenskap och forskning.

I Stockholm kommer vi att besöka Ericsson, vars italienska filial i år firar sitt hundraårsjubileum. Vi kommer också att besöka entreprenörsnavet Epicenter, för att visa på hur vi i Sverige arbetar med ny digital teknik.

På kulturområdet kommer vi att besöka nya Nationalmuseum. Presidenten har också varit vänlig att bjuda in oss till det italienska kulturinstitutet i Stockholm, som i år firar sextio år. Ett besök som vi ser mycket fram emot.

I Lund ska vi därefter ägna oss åt det svensk-italienska samarbetet i Europa, särskilt inom vetenskap och forskning. Ett särskilt spännande exempel på detta är anläggningen ESS, där Italien har bidragit med personal och utrustning av central betydelse för projektet.

Tillsammans med övriga Kungafamiljen ser jag nu fram emot att få ta emot President Mattarella och hans dotter, och att ytterligare stärka banden mellan Italien och Sverige.