H.K.H. Prins Daniels tal vid invigningen av Special Olympics

Göteborg

(Det talade ordet gäller)

Herr landshövding,
Kära idrottare!

Vilken invigning vi är med om!

Många av er har redan varit uppe på scenen. Men just nu önskar jag att ni alla kunde stå här bredvid mig.

För vet ni vad jag ser? Jo, jag ser över 900 entusiastiska idrottare. Jag ser föräldrar, ledare, volontärer. Jag er som kämpar så hårt för att göra idrotten tillgänglig för alla.

Men det som är allra tydligast när jag ser ut över er – det är er kämpaglöd. Det känns som att den lyser upp hela Lisebergshallen!

Jag gillar idrott jättemycket och jag har hållit på med idrott hela mitt liv. Men jag har aldrig varit så duktig att jag har fått chansen att tävla för Sverige, som jag har fått veta att vissa av er kommer att få göra, nästa år i Special Olympics Summer Games i Abu Dhabi.

Jag kan tänka mig att de flesta av er är lite pirriga inför helgens tävlingar? Det är jag med – och jag ska inte ens tävla i morgon.

För er som sedan kommer att åka till Abu Dhabi kommer det inte bara att vara era familjer ledare och kompisar som kommer att heja på er. Utan hela Sverige kommer att heja på er och vara superstolta över era prestationer.

Jag tror att alla vi som är här ikväll håller med om att idrott är något som är fantastiskt bra. Det är kul, man får chansen att träffa nya kompisar, och så är det är ju bra att röra på sig.

Men en annan sak som också är bra är känslan när man har gjort sitt allra yttersta. Det känns bra, eller hur?

Även om man gör sitt yttersta är det inte säkert att man vinner tävlingen. Men när man gör sitt yttersta så är man alltid en vinnare. Det tycker jag ni ska ta med er under helgen: Att göra sitt bästa och att ha kul, det är det som idrott handlar om.

Jag vill önska er lycka till. Jag har också med mig en hälsning till er, från en person som tycker att det är jättetråkigt att hon inte kunde vara med här ikväll. Kronprinsessan Victoria hälsar så mycket till er och håller tummarna för er alla att det ska gå så bra i morgon!

Stort tack, och lycka till!