H.K.H. Prins Daniels tal vid Prins Daniels Fellowships entreprenörs­dag

Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)

(Det talade ordet gäller)

De var ungefär 200 personer i rummet. Alla var de särskilt inbjudna. Ingen av dem lever idag. Men det de var med om den där dagen, skulle för alltid förändra hur de såg, och hur vi ser, på världen.

Det var just den här dagen, den 22 mars för 123 år sedan, 1895, i Paris: historiens första filmvisning, anordnad av Auguste och Louis Lumière.

Två bröder, vars efternamn betyder ljus. Två innovatörer som kort därefter även blev entreprenörer. För i december samma år arrangerade de en ny filmvisning. Men den här gången tog de betalt. En ny industri var född.

Kära entreprenörer och entreprenörsvänner. I dag är rörlig bild inte längre någon nyhet. Men de flesta nyheter kommer i rörlig bild.

Och visst är ny teknik någonting fantastiskt, vare sig det gäller film, robotar, AI eller smarta telefoner. Men i grunden kan man kanske säga att all teknik bara är potential. Utan driftiga, kreativa och modiga människor skulle den aldrig komma oss andra till nytta.

Här i Sverige har vi skogen och malmen att tacka för väldigt mycket. Men utan företagsamma människor hade det fortfarande bara varit träd och sten, i stället för arbetstillfällen och exportinkomster.

Som svensk känner jag ofta en stolthet över hur vi som nation presterar. Inte minst ni entreprenörer. Vi ligger ofta bra till i internationella jämförelser, oavsett om det gäller innovationskraft, transparens, låg korruption eller antal unicorns.

Vi ska fortsätta fira våra framgångar. Vi ska hylla den som vågar och ära den som lyckas. Men det innebär inte att vi kan slå oss till ro. Det finns ambitiösa människor även i andra länder, som springer minst lika fort som vi.

Jag ser fram emot att senare i dag få lite insikter från Carl Pei om hur det ser ut i Asien och kanske särskilt i Kina. Sedan år 2000 har Kinas ekonomi dubblats flera gånger om. Det är fascinerande. Vem trodde då att landet i dag skulle ha runt 50 olika bilmärken?

Själv är jag väldigt glad över vad vi i vårt Fellowship har åstadkommit sedan starten 2013. Vi har besökt samtliga universitet och högskolor i Sverige. Med oss på resorna vi haft många av Sveriges starkaste entreprenörsförebilder, våra så kallade inspiratörer. De har delat med sig av sina framgångsrecept, sina bakslag och annat som kan betyda något.

Detta är så viktigt, och jag vill tacka dem av er som är här i dag. Tack för ert fina engagemang och tack för att ni tar er tid att satsa på Sveriges framtid. Detsamma gäller våra mentorer i mentorprogrammet: stort tack för allt ni gör!

Jag vill avslutningsvis tacka er alla. Flera av er har rest långt för att vara med här i dag. Ni mina vänner, bygger inte bara era bolag. Ni bygger framtidens välstånd och konkurrenskraft. Och ni är viktiga förebilder.

Tack för det. Och varmt välkomna till årets Entreprenörsdag!

Till toppen