H.K.H. Prins Carl Philips tal vid besök hos svenska FN-styrkan

Mali

(Det talade ordet gäller)

Goddag soldater!

Det har varit fantastiskt att jag har fått möjligheten att komma och besöka er här och se det viktiga arbete ni gör för Försvarsmakten, Sverige och Mali.

Nu i november är det sextio år sedan den första svenska FN-insatsen. Sverige har sedan dess deltagit i många olika insatser inom ramen för FN, NATO och EU. Dagens konflikter tenderar också att vara mer komplexa med många olika aktörer. En sak har tyvärr inte förändrats: att krig och konflikt ofta slår hårdast mot civilbefolkningen. Därför är er närvaro här så oerhört betydelsefull.

Jag har förstått att ni har ett stort förtroende här i insatsområdet. Det bygger helt på det arbete era företrädare har gjort och som ni fortsatt med. Ni bäddar också för era efterträdare, Mali 05. Ni är en viktig länk i en stark kedja.

Jag är mycket imponerad av hur väl ni lyckas med att utföra ert uppdrag i den här extremt utmanande miljön. Infrastrukturen, sanden och inte minst värmen i sig själv är en stor utmaning. Det kommer jag sannolikt att få känna på och svettas ytterligare imorgon när vi åker ut på en patrull.

Det här är en viktig insats. Och som alla sådana här uppdrag är det förenat med risker.

För några dagar sedan var jag på besök i Värmland. Som högste beskyddare av Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna fick jag äran att avtäcka en minnessten vid Brigadmuseum i Karlstad. Den har rests för att hedra dem som gjort en insats för freden och dem som stupat i fredens tjänst.

Det var många blåa baskrar på plats. En del baskrar lite mer bleknade än andra. Nu kunde jag inte berätta för dem att jag skulle åka hit och besöka er. Men hade jag kunnat det, är jag säker på att de hade skickat med sina varmaste hälsningar till sina yngre kamrater här.

Min far har bett mig att framföra hans tack till er för era insatser. Jag vet att han så gärna hade velat vara med, besöka förbandet och träffa er. Tyvärr kan han inte vara med på grund av doktorns order.

Jag vill instämma i hans tack, som också riktas till era familjer hemma i Sverige. De drar ett väldigt stort lass. Utan deras stöd hade den här insatsen inte varit möjlig.

Jag har idag fått möta ett väl fungerande förband med god förbandsanda och ett stort mått av professionalitet.

Jag känner en enorm respekt för det arbete som ni utför och de uppoffringar som ni gör.

Som kollega och svensk är jag tacksam – och väldigt stolt – över att vårt land har så skickliga soldater på plats ute i världen.

Det är nu inte så lång tid kvar innan ni ska lämna över till Mali 05. Som avslutning vill jag därför önska er lycka till under er sista tid i Mali, var rädda om er och välkomna hem till Sverige.

Tack!