H.M. Drottningens tal vid invigningen av Nya Lilla Erstagården

Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Mina damer och herrar,

För ganska precis fem och ett halvt år sedan var jag här och invigde Nordens första och dittills enda barnhospice – Lilla Erstagården. Det känns därför bra att återigen få komma hit och att få vara med om att inviga ett helt nybyggt hus och en verksamhet som från och med nu har plats för ännu fler barn.

När ett barn blir svårt sjukt, rubbas världsordningen. Hela familjen hamnar i en svår livskris under barnets sjukdomstid. En tid som i vissa fall kan bli lång och svår.

När det ofattbara händer och en familj tvingas in i en situation som är så otänkbar att man helst inte ens vill nudda vid den med tanken – finns Lilla Erstagården där som ett andningshål och en trygg plats där hela familjen är med på ett självklart sätt i vården. Det finns någon som kan ta storasyster i handen och rita en teckning eller gå ut på lekplatsen samtidigt som lillebror behöver båda sina föräldrar på plats vid ett vårdtillfälle. I dessa ljusa och välkomnande lokaler finns fina möjligheter till den lek och samvaro som är så betydelsefull.

Ersta diakoni arbetar med människor i utsatta livssituationer och här på Lilla Erstagården vårdas de allra svårast sjuka barnen och ungdomarna. Jag är tacksam över att få uppmärksamma denna verksamhet och jag är tacksam att den finns.

Till toppen