H.M. Drottningens tal vid invigningen av utställningen The Lilian Look

Kungl. Slottet, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Mina damer och herrar,

Det sägs ibland att kläderna gör mannen. Det är nog ofta sant för både män och kvinnor. Men med prinsessan Lilian var det tvärtom. I hennes fall var det kvinnan som gjorde kläderna.

De plagg som visas i den här utställningen speglar prinsessan Lilians personlighet. Vi känner igen henne i de läckra pastellfärgerna. De eleganta snitten. Och även i de fina detaljerna. Där finns den där ”glimten i ögat” som var så kännetecknande för henne.

Prinsessan Lilian var själv mycket involverad i skapandet av sina kläder. I utställningen kan vi följa den kreativa processen genom skisser och i korrespondens med de designers hon samarbetade med. Resultatet ser vi i den hantverksskatt som visas här i pelarsalen i dag.

Det är gedigna kvalitetsarbeten, som på många sätt ligger nära dagens ideal om hållbar design. Även på det området var Lilian en prinsessa före sin tid.

Prinsessan Lilian hade en mycket värdig framtoning. Men hon hade också en härlig brittisk humor, och var både snabb och träffsäker i repliken. Hon älskade att skoja och skämta, och hon njöt av den speciella stämningen kring stora festligheter som den årliga Nobelfesten. Därför är det extra roligt att få visa upp några av de fantastiska plagg som hon bar vid några av dessa fester.

Jag hade förmånen att känna prinsessan Lilian under många år. Hon var en mycket viktig del av vår familj, inte minst för mig personligen, och hon deltog i stor utsträckning i vårt familjeliv. Hon var en aktiv person, som älskade att vara med i händelsernas centrum. Och för prinsessan Lilian kunde det precis lika gärna betyda att följa med våra barn till regniga fotbollsträningar, som att glittra på festliga tillställningar. Var hon än var, spred hon glädje och gott humör omkring sig.

Den här utställningen väcker verkligen många fina minnen till liv. Jag skulle vilja berätta om ett sådant. Det var på kvällen inför millennieskiftet. Vi hade samlats utanför slottet för att se en ljusshow med historiskt tema. Föreställningen var storslagen. Men vädret var mycket kallt. Min bror Walter vände sig till prinsessan Lilian och frågade hur prinsessan hade det i kylan, om hon inte frös? Men hon bara log hemlighetsfullt ”Oh no, darling, I’m well prepared!”

Därefter öppnade hon sin kappa och där, på insidan av tyget, hade hon satt fast inte bara en, utan flera varmvattenflaskor av den gamla klassiska sorten. Sådan var Lilian. Elegant, kreativ – och alltid sig själv.

Hela hennes personlighet beskrev Kungen i ett mycket speciellt sammansatt recept till bröllopslunchen på Stockholms Slott den 7 december 1976.

Ostsufflé à la Lilian

1 ½ matsked charm

1 ½ matsked humor

2 ¾ dl personlighet

150 g klokhet

2 gröna ögon

Många glada skratt

Tillagning: charm och humor fräses. Späd med personligheten. Tillsätt klokhet under omrörning. Tålamod och omdöme bredes över den färdiga formen. Glitter och leenden strös över i riklig mängd. Tillagas med stort tålamod. Gräddningstid 33 år. Resultatet blir superbt!

Det är med stor glädje som jag härmed förklarar utställningen ”The Lilian Look!” öppnad.