H.M. Konungens tal, invigningen av Norrmejeriers ny anläggning (Västerbottensost)

Burträsk, Västerbottens län

(Det talade ordet gäller)

Fru landshövding,
Kommunstyrelsens ordförande,
Kommunfullmäktiges ordförande,
Mina damer och herrar,

Det är alltid lika trevligt att återvända hit till Västerbotten.

Familjen och jag har också lite speciella band med länet, inte minst eftersom min far och mor, Prins Gustav Adolf och Prinsessan Sibylla, var hertig och hertiginna av Västerbotten. Vi har alltid värdesatt att komma upp hit till norra Sverige och vistas i naturen och det vackra landskapet.

Men dagens besök i Västerbotten har en annan inriktning med flera företagsbesök.

Innan vi kom hit till Norrmejerier har jag också hunnit besöka Edelviks skola här i Burträsk. Det var trevligt att få ta del av folkhögskolans utbildningar och höra eleverna berätta om sina studier i konstnärligt arbete.

I eftermiddag kommer vårt besök gå vidare till Skellefteå och några företagsbesök. Entreprenörsandan märks tydligt här i länet.

Många av innevånarna sätter värde på att kunna bo kvar i sin hembygd och starta företag, istället för att behöva flytta till storstäder och söka arbete.

Norrmejerier är ett fint exempel på god företagsamhet inom matområdet.

Det är roligt att flera gårdsmejerier nu har börjat förvalta en gammal osttradition. När det gäller mat och god matkultur, så har Västerbotten mycket att erbjuda. Många duktiga kockar kommer från Västerbotten. Och det kanske inte är så konstigt med tanke på de fantastiska råvarorna som finns här. Jag tänker på renkött och röding från fjällvärlden, men även bär och svamp från skogen.

Här i Burträsk gör ni något alldeles speciellt, nämligen Västerbottensost.

Ja, vad är det som gör att Västerbottensost går att tillverka bara i Burträsk.

Är det husfloran på mejeriet eller är det Burträskborna som gör det möjligt? Ni kanske vet?

Vi har just gjort en kort rundvandring här på mejeriet och jag har förstått att den nya anläggningen kommer göra det möjligt att nu möta den stora efterfrågan som finns på Västerbottensost, både i Sverige och i utlandet.

Jag vill önska lycka till i framtiden och förklarar Norrmejeriers nya anläggning i Burträsk invigd.

Till toppen