H.K.H. Prins Carl Philips tal invigningen av utställningen Så minns vi prins Bertil

Strömsholms slott

(Det talade ordet gäller)

Mina damer och herrar,

I år skulle prins Bertil ha fyllt 100 år och minnet av honom är värt att uppmärksammas och ihågkommas.

Prins Bertils insatser var viktiga för Sverige. Han reste till många länder och ledde delegationer runt om i världen. Ett av hans mest intressanta uppdrag var som marinattaché i London under andra världskriget. Det var även då som han träffade sin stora kärlek, Lilian Craig.

Dessutom är prins Bertils engagemang inom idrottsrörelsen välkänt. Han var ordförande i SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, i 50 år och nästan lika länge var han också ordförande för Riksidrottsförbundet.

Både prins Bertil och jag gick på Lundsberg, och det var på Lundsberg som hans stora idrottsintresse fördjupades. Det har jag sett många bildbevis på och hört honom berätta om. Till exempel var han en väldigt duktig skridskolöpare och innehade skolrekordet i många år, och även andra rekord på distriktsnivå.

Prins Bertils stora motorintresse är också välbekant och något som vi båda delar. Han tävlade gärna med sin älskade Bugatti i Frankrike under det fingerade namnet Monsieur Adrian.

Prins Bertil introducerade mig för motorvärlden tidigt, något vi kan se på ett av fotona i den här utställningen. Fotot visar när en polis demonstrerar sin motorcykel för oss båda, och jag kommer ihåg att det var svårt att säga vem av oss som var mest intresserad.

För mig betydde prins Bertil enormt mycket, inte bara för att han var min gudfar, utan även för vad han uträttade för Sverige och för vad han gjorde för min pappa. Jag har många goda minnen av prins Bertil. Han var en varm glad och respektfull person och jag tänker ofta på honom.

Därför är jag glad att få vara här på Strömsholms slott idag och inviga utställningen "Så minns vi prins Bertil".

Jag vill tacka alla er som har jobbat med utställningen, och ser nu fram emot att få titta närmare på den.

Innan vi gör det vill jag dock be er skänka några tankar till prins Bertils bror Carl Johan Bernadotte - en person som också har betytt väldigt mycket för vår familj och för mig.

Carl Johan var, i likhet med sin bror, också en varm och glad person och han har nu lämnat ett stort tomrum efter sig. Jag uppskattade även honom mycket och kommer sakna honom och våra trevliga samtal.

Tack.