H.M. Konungens tal på Elfdalens hembygdsförening

Älvdalen

(Det talade ordet gäller)

Fru landshövding,
Mina damer och herrar,
Kära Älvdalingar och hembygdsvänner,

Det är med glädje som Drottningen och jag har kommit hit till Älvdalen idag för att uppmärksamma Elfdalens hembygdsförenings 100 år.

Att få resa runt och besöka olika delar av Sverige när försommargrönskan står i full blom är en fin upplevelse. Älvdalen är en vacker plats. Och denna vackra hembygdsgård, med anor från 1600-talet, har haft stor betydelse för orten och dess människor genom århundraden.

Vi har alla behov av en plats där vi kan känna oss hemma, en bygd som vi känner samhörighet med, där vi trivs och känner oss trygga. Jag önskar att alla människor kunde få leva i en sådan hembygd.

Älvdalen har en intressant historia. Det är inte första gången trakten får kungligt besök. Min anfader Jean Baptiste Bernadotte, sedermera Kung Karl XVI Johan, besökte Älvdalen på sin tid. År 1818 köpte Karl Johan Porfyrverket. Vi har tidigare idag besökt Porfyr- och Hagströmsmuseet, där vi fick veta mer om porfyr, denna säregna bergart.

Min farfar, Kung Gustav VI Adolf, besökte Älvdalen under sin Eriksgata 1953. Han fick då en fin gåva, en smörask, tillverkad av just porfyr. Även Kung Gustav VI Adolf, besökte Rots Skans och lämnade då sin signatur på en sten här på hembygdsgården. Nu har också Drottningen och jag skrivit våra namnteckningar på Kungsstenen bredvid min farfars namnskrift.

På museet fick vi också ta del av att den här bygden tydligt präglas av musik och kultur med bland annat gitarr- och dragspelstillverkning. När Kung Gustav VI Adolf besökte Älvdalen 1953 fick han ett Hagströmsdragspel. Jag tror dock det är bäst att jag överlåter musicerandet till er här i Älvdalen. Jag har förstått att det finns många duktiga musiker inom både folkmusik och modern musik.

Det är fascinerande att höra älvdalskan, ert eget mål, som vi andra inte förstår mycket av. Men det är glädjande att ni vårdar ert genuina och levande språk. Det är ett unikt språk och ett viktigt arv att värna om.

Med dessa ord vill jag än en gång gratulera Elfdalens hembygdsförening till 100 år och önska fortsatt lycka till. Men först ska vi inviga Jubileumsfirandet av Elfdalens Hembygdsförening. För att göra det extra högtidligt kommer Drottningen och jag att klippa bandet tillsammans!

Härmed förklarar jag Elfdalens Hembygdsförenings 100-årsjubiluem invigt.