H.K.H. Prins Carl Philips tal vid Royal Palace Sprint

Kungl. Slottet, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Kära publik, funktionärer och inte minst alla tävlande!

Välkomna till årets upplaga av Royal Palace Sprint — den åttonde i ordningen!

På uppdrag av det internationella skidförbundet har Svenska Skidförbundet ansvaret att genomföra en fyra dagars världscupfinal.

Upplägget med årets tävlingar är, i likhet med tidigare år, att 2011 års final inleds här i Stockholm med Royal Palace Sprint och fortsätter fredag till och med söndag i Falun.

Deltagarna kommer från ett 20-tal nationer och tävlingen TV-sänds i ett stort antal länder runt om i världen.

Miljontals TV-tittare får snart tillsammans med Er uppleva en fartfylld och avgörande tävling. Inte minst när vi har VM i så färskt minne, och då både världsmästarna, sprint-världsmästarna och inte minst världscupsegraren Emil Jönsson är här, så lär det bli en kamp på yttersta nivå.

Som ni säkert redan vet genomförs Royal Palace Sprint i klassisk stil. Banan, som har stigningar vid Lejonbacken och "målrakan" vid Slottsbacken, är 1 030 meter lång.

Det är en avgörande sprintbana i världsklass. Jag tycker det är extra roligt att denna världscuptävling går runt Slottet, en tävling som jag har följt och sett fram emot varje år.

Det är verkligen ett imponerande arbete som ligger bakom Royal Palace Sprint. Svenska Skidförbundet stöds i detta arbete av ett stort antal funktionärer från många idrottsföreningar i Stockholmsområdet.

Vi ser fram mot en spännande sprint och önskar deltagarna lycka till!

Än en gång varmt välkomna, för nu är det dags!

Tävlingarna kan börja!