H.M. Drottningens tal vid invigningen av Hemma på Slottet — hos de första Bernadotterna

Kungl. Slottet, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Mina damer och herrar,

I år uppmärksammas ätten Bernadottes 200 år i Sverige på många sätt runt om i landet. Det har hållits många föredrag, flera böcker har skrivits och förutom utställningen här på Slottet pågår det tre andra utställningar om familjen Bernadotte.

På Nationalmuseum kan vi, med hjälp av konst och konsthantverk skapade efter den franska revolutionen, föreställa oss Jean Baptiste Bernadottes händelserika liv innan han förstod att han skulle bli kung av Sverige.

På stadsmuseet i Örebro berättar man om tronföljarvalet och hur det påverkade borgarna i den lilla provinsstaden att det hölls riksdag i Örebro.

I Helsingborg visas på Dunkers Kulturhus hur den nyvalde tronföljaren kom över Öresund och steg iland i Sverige i höstblåsten.

Man skulle kunna tro att allt redan har berättats. Men idag får vi ytterligare en dimension genom denna utställning som skildrar familjen Bernadottes hemliv på Stockholms slott.

Jean Baptiste Bernadotte, sedermera Kronprins Karl Johan och hans son, Prins Oskar, levde ensamma på Stockholms slott de första åren mellan 1810 och 1823. Kronprins Karl Johan var en hårt arbetande administratör som verkade och åt sina måltider med de nära medarbetarna ständigt närvarande. Prins Oskar, som var en fransk tonåring när han kom till Sverige, undervisades i det svenska språket och om förhållandena i det nya landet.

När vi söker uppgifter om hur det gick till hemma på Slottet vid 1800-talets senare del, så får vi god information om det tack vare Prinsessan Eugénies reportageliknande teckningar om livet på Slottet.

I de kungliga samlingarna finns uppgifter om vad kungafamiljen ägnade sig åt på ledig tid. Musiknoter berättar att man musicerade mycket och teaterpjäser visar att det spelades teater i Drottning Désirées salong. Bevarade brev vittnar om täta kontakter med släktingar och vänner.

Många medlemmar av kungafamiljen har haft konstnärliga anlag som de har utvecklat på olika sätt. Vi har inte bara haft en sångarprins, utan fler prinsar och prinsessor sjöng, spelade och komponerade. Det finns många broderier och akvareller bevarade som vittnar om stor flit och skaparglädje.

Och visst kan vi känna igen oss. Den dåtida kungafamiljen ägnade sig åt liknande aktiviteter, som många av oss, ägnar oss åt när vi är hemma även i våra dagar.

Jubileumsåret går mot sitt slut. Det är glädjande att året avslutas med en utställning här på Stockholm slott som berättar om hur det var hemma på Slottet hos de första Bernadotterna.

Jag vill med dessa ord tacka för en fint arrangerad utställning och förklarar härmed utställningen öppnad.