H.M. Konungens tacktal vid middagen på Örebro slott

Örebro slott, Örebro

(Det talade ordet gäller)

Herr Talman,
Herr Ärkebiskop,
Kära middagsdeltagare!

Det är för mig ett sant nöje att få stå här och för oss alla få framföra vårt tack till Örebro stad för en utmärkt middag.

Jag vill också tacka alla Er som gjort detta jubileum möjligt. Jag tänker då inte endast på dagens festligheter utan också på utställningar, seminarier och föreläsningar som omgett och kommer att omge firandet av Sveriges Riksdags val av Jean Baptiste Bernadotte till Sveriges tronföljare just denna dag för 200 år sedan.

Ett stort tack till alla Er som i månader förberett och sedan genomfört detta storartade jubileum.

Många av Er har säkert hört vilket glatt firande som utbröt på Örebros alla krogar när valet av Jean Baptiste Bernadotte var klart. Utan att närmare jämföra hur man firade då och hur vi firar idag är jag säker på att hjärtligheten i firandet är lika stor idag som då.

1810 hade man gjort ett val men givetvis var det då svårt att föreställa sig hur utgången skulle bli. Idag vet vi det. 200 år senare kan vi slå fast att året 1810 med en ny tronföljare som också blev regent var en vändpunkt för vårt land. Efter ett par år fick vi äntligen fred. All kraft kunde sedan användas för att bygga vårt land. Under åren fram till Karl XIV Johans död 1844 lades grunden till det land vi lever i idag.

Karl Johan var mycket förtjust i mat. Han gillade svenska råvaror men ville ha dem tillagade på franskt sätt — fransman som han var.

Jag är övertygad om att Karl Johan skulle hållit med mig om att vi ikväll fått en alldeles utmärkt och välkomponerad middag. De goda franska vinerna inte att förglömma. Jag är säker på att han också skulle gillat länkarna till staden och Hjälmaren och att vi som förrätt fick hans favoritsoppa. Allt har varit i klass med dåtidens kungliga taffel.

Kanske skulle kungen muttrat att han var van vid minst åtta rätter som seden var på den tiden. Min farfarsfar Gustav V lär ha varit den som tyckt att det gott kunde räcka med tre rätter. Idag har vi fått fyra rätter vilket dagen till ära är en utmärkt kompromiss.

Än en gång allas vårt tack till värden Örebro stad med kommunfullmäktiges ordförande Lars O Molin i spetsen. Tillåt mig att utbringa en skål för denna vackra stad vid Hjälmarens strand som anordnat detta lyckade jubileum.