H.M. Konungens tal på Friluftsfrämjandets Riksstämma

Sigtuna

(Det talade ordet gäller)

Kära Friluftsvänner,
Mina damer och herrar,

Det är med stor glädje jag står här som föreningens högsta beskyddare, med uppdrag att öppna den 100:ade Riksstämman.

Som ni säkert vet uppskattar jag mycket att vara ute i naturen. Grunden för mitt intresse för friluftsliv lades tidigt, redan i 10-årsåldern som scout. Jag uppskattar därför mycket er verksamhet som ger människor fina naturupplevelser, nya vänner och möjlighet att koppla av från vardagen.

Det är värdefullt att det finns möjlighet för barn och ungdomar att delta i spännande aktiviteter - fria från tävlan och konkurrens. Det behövs en motvikt till de tuffa krav som ofta finns inom idrotten idag. Här har ni en uppgift att skapa utrymme för alla ungdomar oavsett vad de presterar.

Era aktiviteter som "Skogsmulle" och "I ur och skur" ger barn redan i tidig ålder en inneboende känsla för att ta ansvar för naturen.

Platsen vi befinner oss på är för mig mycket kända "jaktmarker". Jag har goda minnen från tidiga morgnar när jag och kamrater var ute och fågelskådande i markerna runt omkring här.

Jag vill också passa på att nämna er ledarutbildning. Erfarenhet och kunskap om att leda människor är viktigt för att skapa en god utveckling av organisationer och vårt samhälle. Om jag fick önska så skulle ni satsa ännu mer på utbildningen av ungdomsledare, dels för att vi behöver lyfta fram och stödja våra duktiga ungdomar, dels för att utbildningen är en bra grund för deras yrkesliv. Att vara ledare i ideella föreningar är en stor merit. Värnar man samtidigt om miljön är det ännu bättre!

Kära friluftsvänner, med dessa ord vill jag önska lycka till även i framtiden! Härmed förklarar jag den 100:ade Riksstämman öppnad!