H.M. Konungens tal vid invigningen av Alpine World Ski Championships i Åre

Åre

(Det talade ordet gäller)

Ladies and gentlemen,
Dear ski-friends!

This is the day that so many of us have been waiting for so long!

Sweden, Jämtland and Åre are proud of hosting the Alpine World Ski Championships 2007. We want you all to feel welcome; competitors, visitors, media representatives and officials from national and international ski organizations.

Som hängiven skidåkare och Hertig av Jämtland vet jag hur mycket tid, arbete, omsorg och pengar som lagts ned på att få dessa världsmästerskap att bli bra. Jag har följt expansionen här i Åre under många år.

Världsmästerskapen har medfört en positiv kraftsamling för bygden och Åre har idag blivit en skidort av hög internationell klass.

Vi oroade oss länge över bristen på snö men Kung Bore beslutade sig uppenbarligen för att hjälpa till i sista stund. Det är härligt att se Åre i vinterskrud!

Alla stora internationella sportevenemang betyder mycket för umgänget mellan människor över gränser, geografiska, etniska och kulturella. I detta fall träffas skidåkare från ett 60-tal nationer. Åskådarna kommer också från många olika länder. I skidbackarna och på läktarna träffas vi alla på lika villkor.

Now finally, I wish all competitors good luck in the slopes and let the best man or woman win. I declare the Alpine World Ski Championships in Åre 2007 inaugurated.