H.M. Konungens tal vid invigningen av utställningen ”Georg Haupt – Gustav IIIs hovschatullmakare”

Kungl. Slottet, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Mina damer och herrar,

Alldeles i början av veckan fick jag möjlighet att ta en förhandstitt på den utställning, som vi samlats för att inviga idag, "Georg Haupt - Gustav III:s hovschatullmakare". Det var några av mina kvardröjande födelsedagsgäster, som tillsammans med mig och familj, fick en specialvisning. De, liksom jag, blev imponerade. Så alltsedan dess har jag faktiskt sett fram emot denna stund, eftersom jag med äkta stolthet vågar lova Er alla en stor upplevelse från det ögonblick Ni träder in i utställningslokalerna.

Där är vi inte ännu. Vi är i den vackra Slottskyrkan och man kan undra varför. Jo, om Ni alla tittar på de stilrena bänkdörrarna så är de en skapelse av Haupt. Men inte av Georg utan av hans farfar Jürgen. Nicodemus Tessin den yngre hade beställt bänkinredningen till Slottskyrkan, så sent som 1695. Dörrarna räddades av ett under, ur den stora slottsbranden 1697.

Georg Haupt har lämnat efter sig en makalös kulturskatt i form av de förnämliga möbler han tillverkade och som fortfarande finns bevarade och framförallt fortfarande används. Runt om på Stockholms Slott , på Drottningholms Slott och på många andra håll i vårt land. Haupt var stilbildare, på sätt och vis sin tids avantgarde. Han tog med sig hem till Sverige idéer från sina resor och vistelser utomlands. Hans impulser och ideal lade grunden till en betydelsefull period i vårt svenska kulturarv.

Därför är det oerhört roligt att få bjuda besökarna på Stockholms Slott på denna utställning. Det känns som en av mina allra finaste 60-årspresenter, att få öppna dörrarna till Haupts värld och därmed sprida kunskap om en framstående svensk hantverkare och konstnär.

2006 har av Sveriges regering proklamerats som mång-kulturens år. Denna utställning passar väl in i den ambitionen. Den visar på den påverkan, som vårt land har utsatts för på ett positivt sätt i alla tider. Mång-kultur och mångfald i samhället är inget nytt fenomen. Tvärtom. Sverige har i alla tider varit öppet för människor och kulturella bidrag från världens olika hörn, något som har berikat våra traditioner och gjort dem internationellt intressanta och gångbara.

I den andan vill jag nu hälsa Er alla välkomna till utställningen "Georg Haupt - Gustav III:s hovschatullmakare", som jag härmed förklarar invigd.