H.M. Konungens tal vid besök i Värmdö kommun

Värmdö kommun

(Det talade ordet gäller)

Herr Landshövding,

Kommunfullmäktiges ordförande,

Kära Värmdöbor,

På något gott väntar man aldrig för länge. Drottningen och jag har nu äntligen kommit till Värmdö på det länsbesök som tar oss till en av Stockholms kommuner per år.

Därmed inte sagt att vi aldrig varit i Värmdö tidigare. Tvärtom! Som skärgårdsälskare gör jag ofta strandhugg i dessa vackra trakter. Och min mamma, Prinsessan Sibylla, hade en gång i tiden en sommarstuga på Ingarö. Så det känns som att komma hem lite grand, att få tillbringa denna tidiga septemberdag här hos Er.

Vi har redan upplevt mycket spännande under förmiddagen och använt i stort sett alla färdmedel, som finns, för att hinna med så mycket som möjligt. Som ledmotiv i programmet har jag hittat intresset för estetiska värden, skönhet, design och stark kreativitet, ofta i kombination med driftigt entreprenörskap.

Värmdö är en ung kommun på så sätt att medelåldern är ovanligt låg här. Det sätter naturligtvis sin prägel på kommunens satsningar på skolor, utbildning, idrott och andra fritidsaktiviteter. Det innebär också att framtidstron upplevs som ovanligt stark. Hit flyttar man för att stanna. Hit flyttar man för att leva ett liv i trygghet.

Men man kommer säkerligen också hit för närheten till naturen, vattnet och den rena luften. Detta kräver i sin tur att miljön vårdas och att alla lär sig att ta hand om de unika värden som skärgården erbjuder.

Jag sa tidigare att Värmdö är en ung kommun. Men omgivningarna bär på spännande historia, minnen och traditioner från en mycket gammal tid. Det är ofta i mötet mellan gammalt och nytt, som den kreativa framåtandan skapas.

Därför tror jag att alla Ni, kära Värmdöbor, går en lovande framtid till mötes. Det kommer alltid att finnas problem på vägen. Det vet jag att Ni inte är främmande för. Hitintills har Ni lyckats ta Er igenom svårigheter och att hitta lösningar, som tillåtit Er att gå vidare och tillsammans utveckla Ert samhälle till vad det är idag. Det gamla industrisamhället präglas därmed alltmer av utbildning, kultur och kommunikationer.

Ni kan vara stolta över Ert Värmdö, ett levande stycke skärgård med stark framåtanda och framtidstro. Drottningen och jag vill tacka för att vi fått komma hit idag. Vi har inspirerats och imponerats. Tack för fina gåvor och för allt vi får se. Tack för att vi får möta Er alla.

Lycka till i framtiden!