Var med när Sverige får statsbesök från Kanada

På måndag den 20 februari välkomnar Kungen och Drottningen Kanadas generalguvernörspar till ett fyra dagar långt statsbesök i Sverige. Allmänheten har möjlighet att följa den kungliga kortegen eller besöka Kungliga slottet för den högtidliga välkomstceremonin.

Kungaparet tar emot generalguvernör David Johnston och fru Johnston på Hovstallet under måndagsförmiddagen. Därefter åker de i hästanspänd kortege genom centrala Stockholm till Kungliga slottet för en högtidlig välkomstceremoni. De kungliga vagnarna eskorteras av ett 40–50-tal beridna soldater ur Livgardet.

Soldater och sjömän ur Försvarsmakten paraderar utmed delar av kortegevägen. Musikkårer spelar utanför riksdagshuset på ett flaggprytt Norrbro och nedanför Kungliga slottet på Skeppsbron.

Det finns möjlighet att följa den kungliga kortegen med Kungaparet och deras gäster när de åker genom Stockholms gator. Kortegen avgår från Hovstallet kl. 11:55.

Kortegeväg från H.M. Konungens hovstall till Kungliga slottet.

Kortegeväg från H.M. Konungens hovstall till Kungliga slottet.

Kortegevägen är Väpnargatan – Sibyllegatan – Nybrokajen – Hovslagargatan – Södra Blasieholmshamnen – Strömgatan – Gustav Adolfs torg – Norrbro – Slottskajen – Skeppsbron – Slottsbacken – Yttre borggården – Inre borggården.

Ceremoni på Slottet öppen för alla

Allmänheten hälsas välkommen att följa den högtidliga ceremonin på Kungliga slottets inre borggård. Entré via Södra valvet, Slottsbacken från kl. 11:15 till 11:45.

Grenadjärskompani från Livgardet paraderar och Arméns musikkår spelar.

Kungen och generalguvernören inspekterar grenadjärskompaniet för att därefter, tillsammans med Drottningen och fru Johnston, hälsa på representanter för riksdag, regering och Försvarsmakten.

Vem är Kanadas generalguvernör?
David Johnston, född 1941, är Kanadas 28:e generalguvernör. Elizabeth II är Drottning av Kanada och representeras i landet av generalguvernören. Johnston är jurist och har en lång karriär som professor i rättsvetenskap och är hedersdoktor vid en rad universitet. Han är gift med Sharon Johnston. De har fem barn.

Läs mer om statsbesökets program

Presskontakt

Johan Tegel, pressekreterare
Tfn: 0768-18 50 40
E-post: press@royalcourt.se