Statsbesök från Kanada - program

Den 20–23 februari 2017 avlägger Kanadas generalguvernör David Johnston tillsammans med fru Sharon Johnston statsbesök i Sverige på inbjudan av H.M. Konungen.

Generalguvernören åtföljs av en delegation med prominenta kanadensiska medborgare från olika delar av samhället.

Den svenska regeringen representeras av statsminister Stefan Löfven, EU- och handelsminister Ann Linde och ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson.

De svensk-kanadensiska relationerna är goda och breda. Sverige och Kanada är likasinnade i en rad frågor. Bland dem frihandel, jämställdhet, migration, FN-politik, mänskliga rättigheter, arbetsmarknadens villkor och klimat. Arktissamarbetet är ett konkret exempel på detta. Statsbesöket bidrar till att stärka det bilaterala och multilaterala samarbetet inom dessa områden samt till att stimulera ömsesidigt ekonomiskt utbyte.

Globala frågor, migration, innovation, hållbarhet och handel kommer att stå i fokus, liksom att främja potentiella affärsmöjligheter i båda riktningar, inte minst mot bakgrund av frihandelsavtalet mellan EU och Kanada som undertecknades den 31 oktober.

Det fyra dagar långa besöket äger rum i Stockholm, Malmö, Lund och Göteborg.

Program för statsbesöket

Måndag 20 februari

Statsbesökets första dag består traditionsenligt av fler ceremoniella inslag. Det inleds på måndag förmiddag när Kungen och Drottningen möter generalguvernören och fru Johnston vid Hovstallet för kortege till Kungliga slottet, där en högtidlig välkomstceremoni äger rum. Representanter för riksdag och regering deltar.

På eftermiddagen träffar generalguvernör Johnston talman Urban Ahlin i riksdagen.

Statsminister Stefan Löfven tar därefter emot generalguvernören i Rosenbad för överläggningar, som följs av en gemensam pressträff.

Fru Johnston och Drottningen besöker under eftermiddagen Fryshuset där de tas emot av Fryshusets vd Johan Oljeqvist.

Måndagens program avslutas med att kungaparet ger en bankett på Kungliga slottet.

Tisdag 21 februari

Tisdagens program inleds med en paneldiskussion på temat "Opportunities for Swedish and Canadian business under CETA". Vid mötet håller generalguvernör Johnston ett anförande. Regeringen representeras av EU- och handelsminister Ann Linde.

Fru Johnston och Drottningen inleder tisdagen med ett besök på NASP, Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa, vid Karolinska institutet. De tas emot av professor Danuta Wasserman, direktör för centret.

Därefter besöker generalguvernören och fru Johnston och Kungaparet Karolinska institutet. De tas emot av vikarierande rektor Karin Dahlman-Wright vid forskargruppsledare Anna Falks labb. Vid labbet skapas 3D-modeller av hjärnan för att studera skillnader mellan hjärnceller hos patienter med autism eller Alzheimer och friska personer. Rundabordssamtal vidtar därefter i Nobel Forum med deltagare från Karolinska institutet och Mats Sundin Fellowship in Developmental Health.

Stockholms stad står värd för en lunch i stadshuset. Generalguvernören, fru Johnston och Kungaparet tas emot av kommunfullmäktiges ordförande Eva-Louise Erlandsson Slorach. Prinsparet deltar vid lunchen.

Efter lunch fortsätter programmet med att generalguvernören och kungen besöker Kungliga vetenskapsakademien där de tas emot av ordförande Christina Moberg och generalsekreterare Göran K Hansson. Efter en anförande av generalguvernör Johnston vidtar en paneldiskussion på temat "A New Era of Excellence: The Canada-Sweden Opportunity". Helene Hellmark Knutsson, ministern för högre utbildning och forskning, deltar från regeringens sida.

Fru Johnston och Drottningen besöker samtidigt Aging Research Center, ARC, där Johan Fritzell, direktör för ARC, tar emot.

På kvällen ger generalguvernören och fru Johnston en svarsmottagning för de svenska värdarna, "Friends of Canada".

Onsdag 22 februari

Statsbesökets tredje dag äger rum i Malmö och Lund.

Programmet för dagen börjar med besök på Malmö högskola.

Generalguvernören och Kungen deltar vid en paneldiskussion kring mångfald och integration i städer, "Celebrating Diversity in Canadian and Swedish Cities – Maximising the Potential of Newcomers". Öppningsanföranden av Malmö högskolas rektor Kerstin Tham och generalguvernör Johnston.

Fru Johnston och Drottningen besöker ALHVA-projektet om hembaserat stöd till utsatta småbarnsfamiljer. De tas emot av professor Finnur Magnusson.

Efter lunch besöker fru Johnston och Drottningen Återskapa, ett centrum för kreativt återbruk, design och utbildning, där de träffar grundaren och projektledaren Carin Hernqvist tillsammans med skapande barn.

Generalguvernören och Kungen European Spallation Source, EES, i Lund, en världsledande materialforskningsanläggning och ett av Europas största forskningsinfrastrukturprojekt. De får en presentation av pågående konstruktioner. Därefter följer presentationer och rundabordssamtal och diskussion på temat "Where to next? The benefits and opportunities for enhanced cross-sectoral linkages on innovation and research between Canada and Sweden". En avsiktsförklaring om samarbete kommer att undertecknas. Ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson representerar regeringen.

Onsdagens program avslutas med att Drottningen tar adjö av generalguvernören och fru Johnston.

Torsdag 23 februari

Statsbesökets fjärde dag äger rum i Göteborg, med deltagande av Prins Carl Philip.

Dagen inleds med ett besök i Lindholmen, där generalguvernören, Kungen och Prins Carl Philip deltar i ett möte om Göteborgs utveckling och samarbetet mellan stat, industri och den akademiska världen.

Därefter fortsätter programmet med en diskussion om hållbar sjöfart, "Sustainable Shipping, the Future of Transportation and CETA".

Eftermiddagens program inleds med ett besök på Westport AB Sweden i Torslanda, följt av ett samtal på Volvo Truck Experience Centre om hållbara transporter.

Dagen, tillika statsbesöket, avslutas med en avskedsceremoni på Landvetter Airport.