Kronprinsessparet vid Pep forum

Den 15 november deltog Kronprinsessan och Prins Daniel i Pep forum. Dagen anordnades av Generation Pep i syfte att främja barns och ungdomars möjligheter att leva ett friskt och hälsosamt liv.

Kronprinsessan höll tal vid Pep forum.

Kronprinsessan höll tal vid Pep forum. Foto: Henric Wauge/SPA

Årets Pep forum arrangerades med möjlighet att delta digitalt eller fysiskt på plats i Aula Medica i Stockholm. Bland deltagarna fanns representanter från myndigheter, kommuner, regioner samt förenings- och näringsliv.

Kronprinsessparet tillsammans Generation Peps verksamhetschef Carolina Klüft och pro-rektor på Karolinska Institutet Martin Bergömed vid ankomsten till Pep forum.

Kronprinsessparet tillsammans Generation Peps verksamhetschef Carolina Klüft och pro-rektor på Karolinska Institutet Martin Bergömed vid ankomsten till Pep forum. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Pep forum anordnas en gång per år i syfte att informera, inspirera och sammanföra personer som kan främja barns och ungdomars möjligheter att leva ett friskt och hälsosamt liv.

Mot bakgrund av Sveriges arbete med barnkonventionen, och FN:s barnrättskommittés granskning av Sveriges arbete med barnkonventionen, samtalade deltagarna om hur olika sektorer kan ta mer ansvar.

I sitt inledningstal sa Kronprinsessan bland annat:

Att röra sig är att investera i oss själva. Oavsett var vi är i livet och vilken rörelse som passar oss bäst – och oavsett vilka val alla andra gör.

Jag imponeras av våra mest framgångsrika idrottare som lyckas ta sig först över mållinjen. Men det är inte det sista steget innan mållinjen som är viktigast - det är det första och hur vi gör det – själva eller med hjälp av andra!

H.K.H. Kronprinsessan

Kronprinsessan höll tal vid Pep forum.

Foto: Henric Wauge/SPA

Dagens program

Pep forum leddes av moderatorn Jessica Almenäs och under dagen talade bland andra Pernilla Baralt, Unicef, om barnkonventionen.

Statsrådet Jakob Forssmed, Rädda Barnen, Främja fys och Lilla Edets kommunstyrelses ordförande samtalade kring effekter, nuläget och ansvarstagare.

Kronprinsessan tillsammans med skolminister Lotta Edholm och civilminister Jakob Forssmed.

Kronprinsessan tillsammans med skolminister Lotta Edholm och civilminister Jakob Forssmed. Foto: Henric Wauge/SPA

Därefter talade statsrådet Lotta Edholm och Anna-Karin Lindqvist vid Luleå Tekniska Universitet kring samhällsplanering och skola. Riksidrottsförbundet och Hej Främling samtalade kring civilsamhället, Synsam och Axfood om näringslivet.

Rörelsepausen leddes av Mårten Nylén.

Dagen avslutades med att Carolina Klüft berättade om Generation Pep, Michel och Patrick Tornéus om att alla måste ta ansvar och Prins Daniel summerade dagen.

Generation Pep

Kronprinsessparet är initiativtagare till Generation Pep som lanserades 2016 tillsammans med svenska företag, stiftelser och ideella organisationer. Generation Peps vision är att alla barn och ungdomar i Sverige ska ha möjlighet och vilja att leva ett aktivt och hälsosamt liv.

Generation Pep arbetar för att sprida kunskap, inspirera och stödja såväl barn och unga, som föräldrar och andra vuxna i barns närhet.