Prins Daniel vid SM i Ung Företag­samhet

Tisdagen den 23 maj deltog Prins Daniel vid invigningen av SM i Ung Företagsamhet på Stockholmsmässan i Älvsjö. Prinsen delade även ut priset SvD Affärsbragd.

Prinsen samtalar med unga företagare under SM.

Prinsen samtalar med unga företagare under SM. Foto: Ung Företagsamhet

SM i UF-företagande äger rum varje år. Där samlas vinnarna från Ung Företagsamhets 24 regioner för att tävla om SM-titeln. Mästerskapet hålls under två dagar. Under dagarna samlas också hundratals UF-företag från hela landet för att ställa ut och sälja sina produkter.

Prins Daniel får en demonstration av ett hjälmlås av unga innovatörer.

Prins Daniel får en demonstration av ett hjälmlås av unga innovatörer. Foto: Ulrika Näsholm/Kungl. Hovstaterna

Prins Daniel inledde besöket med att delta vid invigningen av SM i UF–företagande. Prinsen gav där ett inledningstal till de unga företagarna där han bland annat sa:

Det är en stor ära för mig att vara här med er i dag. Bland alla er som ska bära Sveriges arv av innovationer, fritt tänkande och entreprenörskap vidare.

H.K.H. Prins Daniel

Prinsen hälsar på företrädarna för Siljanskassen.

Prinsen hälsar på företrädarna för Siljanskassen. Foto: Ulrika Näsholm/Kungl. Hovstaterna

SvD Affärsbragd

Prinsen delade därefter ut priset SvD Affärsbragd till Ali Khalil, Saleh Karrani och Shafik Muwanga, grundare av företaget Miljonbemanning. Företaget utnämndes till SvD Affärsbragd med motiveringen: ”Genom att leta efter talangerna på platser som valts bort av andra startade de en entreprenörsresa som är en på miljonen. På vägen har de bidragit till att lösa ett av samhällets akuta problem. En imponerande bragd, och ett sant bevis på entreprenörskapets starka kraft.”

Prins Daniel tillsammans med Miljonbemannings grundare Ali Khalil, Saleh Karrani och Shafik Muwanga, vinnare av SvD Affärsbragd, samt Svenska Dagbladets chefredaktör Anna Careborg och prissponsorn Carnegies vd Tony Elofsson.

Prins Daniel tillsammans med Miljonbemannings grundare Ali Khalil, Saleh Karrani och Shafik Muwanga, vinnare av SvD Affärsbragd, samt Svenska Dagbladets chefredaktör Anna Careborg och prissponsorn Carnegies vd Tony Elofsson. Foto: Ari Luostarinen

Efter invigningsceremonin fick Prinsen möjlighet att samtala med vinnarna, representanter från Ung Företagsamhet och inbjudna gäster, samt besöka mässan och träffa unga företagare från hela Sverige.

Prins Daniel är ledamot i UF:s nationella styrelse och har besökt SM i Ungt Företagande sedan 2013, förutom under pandemiåren.

Om Ung företagsamhet

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation. Sedan 1980 utbildar man gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Sedan 2010 arbetar de även i grundskolan. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap.

Läs mer om Ung företagsamhet