H.K.H. Prins Daniels tal vid SM i Ung företagsamhet och utdelning av SvD Affärsbragd

Stockholmsmässan, Älvsjö

(Det talade ordet gäller)

Kära unga företagare,
Kära UF:are,

Jag har en fråga: svara inte direkt, ni får svara gemensamt om en stund.

Frågan lyder:

Vad har skiftnyckeln, det sfäriska kullagret, blixtlåset, mjölkförpackningar, dynamiten, säkra tändstickor, trepunktsbältet, video-möten och världens mest använda musiktjänst gemensamt?

Ledtråd, ett land: 1, 2, 3 – Sverige!

Det är faktiskt så att att Sverige rankas som ett av världens mest innovativa länder. 2022, var det bara två länder som ansågs mer innovativa. Sverige är alltså världens tredje mest innovativa land.

Därför är det en stor ära för mig att vara här med er i dag. Bland alla er som ska bära Sveriges arv av innovationer, fritt tänkande och entreprenörskap vidare. Det är ni som ska utmana omvärlden med nya tankesätt.

Ni ska använda era unika perspektiv för att hitta nya infallsvinklar som ingen annan har sett. Lösningar på utmaningar som är oförutsägbara, men självklara när de väl finns.

Så se inte på omvärlden som sanningen – se den som något med potential. Utmana och gör den bättre!

Det är precis vad tidigare generationer har gjort före er. Och vad framtida generationen kommer att göra med det ni åstadkommer.

Och, vem vet? Det kanske är ert unika synsätt och era framtida idéer som kommer att lösa det vi ännu inte löst? Kanske kommer det ni skapar att omnämnas med stolthet av kommande generationer.

Det jag försöker säga är, ni är Sveriges framtid.

Tro på dig själv.
Tro på din egen förmåga.
För det gör jag! Jag tror på dig, jag tror på er och på Sveriges framtid!

Tack!