Kungen delade ut stipendier till unga ledare

Torsdagen den 18 november delade Kungen ut stipendiet Kompass­rosen till sju ungdomar som i sitt ledarskap visat mod, omtanke och handlingskraft. Vid ceremonin fick även unga ledare som genomgått utbildningen Värdebaserat ledarskap ta emot diplom ur Kungens hand.

Kungen delade under torsdagen ut stipendier i Rikssalen på Kungl. Slottet.

Kungen delade under torsdagen ut stipendier i Rikssalen på Kungl. Slottet. Foto: Nathalie Malic

Kungen delar ut ett av 2021 års utmärkelser till Muna Idow, grundare av Mermaid simskola i Göteborg.

Kungen delar ut ett av 2021 års utmärkelser till Muna Idow, grundare av Mermaid simskola i Göteborg. Foto: Magnus Fröderberg

Ceremonin arrangerades av Konungens stiftelse Ungt ledarskap i Rikssalen på Kungliga slottet. Kungen inledde ceremonin med ett tal där han bland annat sade:

Världen behöver fler ledare, i de stora såväl som i de små sammanhangen, som bottnar i sina värderingar – och som låter sig vägledas av dem.

Till alla er ungdomar som i dag tar emot diplom och stipendier: Tack för att ni sprider goda värderingar och ett värdebaserat ledarskap till fler. Det behövs. Ni behövs!

H.M. Konungen

Oliver Titikic, medgrundare av juristbyrån AURIX, tar emot en av 2020 års ”kompassrosor” ur Kungens hand.

Oliver Titikic, medgrundare av juristbyrån AURIX, tar emot en av 2020 års ”kompassrosor” ur Kungens hand. Foto: Magnus Fröderberg

Utdelning av stipendier och diplom

Under ceremonin delade Kungen ut stipendiet Kompassrosen till sju ledare som är under 25 år och som i sitt ledarskap visat mod, omtanke och handlingskraft. Stipendiet uppgår till 50 000 kronor och ska användas till personlig ledarskapsutveckling. Bakom stipendiet står Ungt ledarskap.

Med anledning av pandemin delade Kungen under ceremonin även ut 2020 års stipendier.

Kompassrosstipendiater 2021

Muna Idow, 23 år, grundare av Mermaid simskola i Göteborg
Emina Sesto, 23 år, verksamhetschef för tre LSS-boenden i Uppsala kommun
Eleonora Svanberg 22 år, medgrundare till Girls in STEM i Stockholm

Kompassrosstipendiater 2020

Omar Alshogre, 25 år, Syrian Emergency Task Force
Frida Caballero, 25 år, Girls in Tech Sweden
Oliver Titikic, 25 år, medgrundare av juristbyrån AURIX
Victoria Söderlund, 24 år, ledare och kårordförande i Rogsta scoutkår

Kungen delade även ut diplom till de nästan 150 ungdomar som under 2019 och 2020 genomgått utbildningen Värdebaserat ledarskap. Utbildningen arrangeras av Scouterna och Scouternas folkhögskola och får stöd av Ungt ledarskap.

Ungt ledarskap

Konungens stiftelse Ungt ledarskap var en gåva till Kungen på 60-årsdagen, på initiativ av Scouterna. Stiftelsen verkar för att lyfta unga ledare med ett gott värdebaserat ledarskap. Stiftelsens bygger på scoutrörelsens värderingar och har mod, omtanke och handlingskraft som centrala värdeord för ett gott värdebaserat ledarskap.