Kungen och Kronprinsessan vid Världsnaturfonden WWF:s höstmöte

Fredagen den 22 oktober deltog Kungen och Kronprinsessan vid Världsnaturfonden WWF:s råds- och höstmöte på Ulriksdals slott.

Kungen och Kronprinsessan delade ut utmärkelser på WWF:s höstmöte. Här tillsammans med Johan Rockström, en av pristagarna.

Kungen och Kronprinsessan delade ut utmärkelser på WWF:s höstmöte. Här tillsammans med Johan Rockström, en av pristagarna. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Vid höstmötet samlades WWF:s förtroenderåd där Kungen är ordförande.

Mötet avslutades med en prisceremoni där utmärkelserna Årets miljöhjältar för natur- och klimatinsatser, Marie-Claire Cronstedts pris som belönar insatser inom ekologi och naturvård samt Årets Pandabok 2022 delades ut av Kungen.

Årets miljöhjälte

Utmärkelsen Årets miljöhjälte för biologisk mångfald gick till projektet Svensk Fågeltaxering. I sin motivering skriver juryn:

Tack vare Svensk Fågeltaxering får vi en ovärderlig kartläggning av hur våra svenska fåglar och vår värdefulla natur mår. Med hängivenhet, kunskap och passion säkerställer de att vi får underlag för att fatta rätt beslut för att skydda våra fåglar och vår natur. Stort tack från oss, våra bevingade vänner och planeten!

Juryns motivering

Professor Johan Rockström mottog utmärkelsen Årets Miljöhjälte inom ekologiska fotavtryck. Juryn skriver i sin motivering:

Johan Rockström har outtröttligt lyft fram klimatfrågan till en topprioritet i vårt samhälle. Men sina tydliga och raka budskap har han nått fram till en mångfald av olika målgrupper, ruskat om och fått fler att inse läget för vår planet. Han har genom sin gedigna forskning och kompromisslöshet förklarat allvaret men också vilka lösningar som krävs. Vi behöver alla arbeta hårt - NU!

Juryns motivering

Kungen och Kronprinsessan tillsammans med ”Årets miljöhjälte”Johan Rockström, Martin Green, och Åke Lindström.

Kungen och Kronprinsessan tillsammans med ”Årets miljöhjälte” Johan Rockström, Martin Green, och Åke Lindström. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Marie-Claire Cronstedts pris

2021 års Marie-Claire Cronstedts pris gick till botanisten Mora Aronsson för sitt arbete inom botanik, ekologi och naturvård. Juryn skriver i sin motivering:

Mora Aronsson tar emot Marie-Claire Cronstedts pris.

Mora Aronsson tar emot Marie-Claire Cronstedts pris. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Årets Pandabok 2022

Utmärkelsen Årets Pandabok 2022 tilldelas ”Papua - bland paradisfåglar och djävulsrockor” av fotograferna Magnus Lundgren och Staffan Widstrand. Juryn skriver i sin motivering:

Papua är en storslagen fotoreportagebok om några av jordens mest artrika och säregna vildmarker – regnskogarna och korallreven i Nya Guineas övärld.

Juryns motivering

Fotograferna Magnus Lundgren och Staffan Widstrand med utmärkelsen ”Årets pandabok 2022”.

Fotograferna Magnus Lundgren och Staffan Widstrand med utmärkelsen ”Årets pandabok 2022”. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Om WWF

WWF (World Wide Fund for Nature) är en oberoende och partipolitiskt obunden naturvårdsorganisation. WWF är verksam i över 100 länder och med fler än fem miljoner supportrar runt om i världen.

WWF arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer och bygga en framtid där människor lever i harmoni med naturen. WWF bedriver klimat- och naturvårdsarbete där akuta eller långsiktiga åtgärder är nödvändiga för att bromsa klimatförändringen och bevara utrotningshotade växt- och djurarter eller hela naturområden.

Läs mer om Världsnaturfonden WWF