Prins Carl Philip vid stipendie­utdelning i Den tänkande handen

Onsdagen den 22 september delade Prins Carl Philip ut stipendier i teckningstävlingen Den tänkande handen i Gustav III:s antikmuseum på Kungliga slottet.

Prins Carl Philip tillsammans med årets stipendiater Titus Boguslaw, Hannah Clarksson och Hanna Holmgren.

Prins Carl Philip tillsammans med årets stipendiater Titus Boguslaw, Hannah Clarksson och Hanna Holmgren. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Den tänkande handen – H.M. Konungens stipendietävling för unga tecknare är en återkommande teckningstävling och utställning för unga tecknare som arbetar med visuell gestaltning inom konst, arkitektur, mode, design, illustration, spelutveckling eller annat besläktat område.

Under ceremonin i Gustav III:s antikmuseum tillkännagavs årets stipendiater:

  • Hannah Clarkson i vars bilder vävs kirurgens och anatomins bildvärld samman med den utforskande konstnärliga blicken. Här öppnar sig kroppens lager likt ett landskap och blottlägger suggestivt det för ögat synliga och låter oss ana dess outgrundliga poetiska djup.
Prins Carl Philip delar ut stipendium till Hannah Clarksson.

Prins Carl Philip delar ut stipendium till Hannah Clarksson. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

  • Hanna Holmgren som med det textila hantverket som utgångspunkt skapar Hanna Holmgren i flera lager; naturens storslagenhet och den enskilda detaljens avgörande beståndsdel för helheten. Förnimmelsen av ljus och rörelse bildar en dynamisk värld där blicken och kroppen tillåts interagera med livets stora frågor.
Prins Carl Philip delar ut stipendium till Hannah Holmgren.

Prins Carl Philip delar ut stipendium till Hannah Holmgren. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

  • Titus Boguslaw som med uttrycksfulla ansikten på gränsen mellan tonår och vuxenvärld, namnlösa arketyper fångade i samtidig närvaro och frånvaro. Titus Boguslaw formar karaktär genom kolets intuitiva linjer i skeva växande anletsdrag och frammanar minnesbilder som riskerar att blekna med tidens gång.
Prins Carl Philip delar ut stipendium till Titus Boguslaw.

Prins Carl Philip delar ut stipendium till Titus Boguslaw. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Stipendiaterna belönades med 100 000 kronor ur en stipendiefond som instiftades av Elisabeth och Gustaf Douglas med anledning av Kungens 70-årsdag.

Prins Carl Philip ingår i juryn som utsett stipendiaterna.

Om Den tänkande handen – H.M. Konungens stipendietävling för unga tecknare

I samband med Kungens 70-årsdag 2016 instiftades en stipendiefond av Elisabeth och Gustaf Douglas med syfte att lyfta fram unga yrkesutövare som arbetar med teckning som arbetsredskap. Tävlingen är öppen för unga tecknare som arbetar med visuell gestaltning inom konst, arkitektur, mode, design, illustration, spelutveckling eller annat besläktat område.

Tre stipendiater utses och tilldelas 100 000 kronor vardera. Målet är att uppmärksamma den särskilda kunskap som samspelet mellan öga och hand ger för att utveckla tänkandet och höja statusen på visuell gestaltning.

Kungl. Akademien för de fria konsterna(Konstakademien) arrangerar tävlingen i samarbete med Kungl. Hovstaterna.

Till toppen