Prinsessan Estelles kulturstiftelse presenterar ny skulptur på Djurgården

Tisdagen den 8 juni invigde Prins Daniel en ny skulptur på Kungl. Djurgården i Stockholm. Verket Life Rings, av konstnärsduon Michael Elmgreen och Ingar Dragset, är det andra permanenta verket som Prinsessan Estelles kulturstiftelse presenterar till den blivande skulpturparken på Rosendal.

Kvällen innan invigningen mötte Kronprinsessan, Prins Daniel och Prinsessan Estelle Michael Elmgreen och Ingar Dragset vid den nyuppförda skulpturen.

Kvällen innan invigningen mötte Kronprinsessan, Prins Daniel och Prinsessan Estelle Michael Elmgreen och Ingar Dragset vid den nyuppförda skulpturen. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Under tisdagen invigdes den nya skulpturen på Djurgården vid en digital invigningsceremoni med Prins Daniel, konstnärerna Michael Elmgreen och Ingar Dragset, Danmarks ambassadör Vibeke Rovsing Lauritzen, Norges ambassadör Christian Syse samt Sara Sandström Nilsson från Prinsessan Estelles kulturstiftelse.

I sitt invigningstal sade Prinsen bland annat:

Konst betyder mycket för mig, liksom för många andra. Inte bara för upplevelsen här och nu, utan för allt den står för. Konsten berättar om vårt förflutna, den beskriver vår nutid. Kanske kan den också hjälpa oss att ta oss an vår framtid.

Vi är stolta över att Elmgreen och Dragsets Life Rings blir det andra permanenta verket i samlingen här på Rosendal. Att konstnärerna Michael Elmgreen och Ingar Dragset är från våra grannländer, Danmark och Norge, gör såklart att det känns extra ”hyggeligt”.

H.K.H. Prins Daniel

Kronprinsessparet och Prinsessan Estelle mötte konstnärerna

Kvällen innan invigningen mötte Kronprinsessan, Prins Daniel och Prinsessan Estelle konstnärerna Michael Elmgreen och Ingar Dragset vid den nyuppförda skulpturen.

Prinsessan Estelle tillsammans med Michael Elmgreen och Ingar Dragset vid den nyuppförda skulpturen.

Prinsessan Estelle tillsammans med Michael Elmgreen och Ingar Dragset vid den nyuppförda skulpturen. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Verket Life Rings av konstnärsduon Michael Elmgreen och Ingar Dragset.

Verket Life Rings av konstnärsduon Michael Elmgreen och Ingar Dragset. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Om Elmgreen och Dragset

Den internationellt framstående dansk-norska konstnärsduon Michael Elmgreen och Ingar Dragset är verksamma i Berlin och har arbetat tillsammans sedan 1995. Deras konst utgår från vardagliga objekt och de utforskar vad som händer när föremålen, tagna ur sitt sammanhang, placeras i en ny kontext. Genom att presentera det igenkännbara på ett oväntat och överraskande sätt skapas en ny innebörd och vår traditionella tolkning förändras.

Om Life Rings

I den åtta meter höga skulpturen Life Rings utgår konstnärerna från ett objekt vi alla känner igen; livbojen, ett räddningsredskap som symboliserar trygghet i krissituationer. Vanligtvis ser vi den som ett solitärt objekt men i Elmgreen & Dragsets skulptur har ett kluster av livbojar sammanlänkats i varandra i en kedja som sträcker upp sig i luften. Livbojarna är inte längre brukbara utan symboliserar något större – att vi alla är beroende av och måst ta hand om varandra.

Presentationer och aktiviteter vid skulpturen

Under perioden 8 juni–26 september erbjuder Prinsessan Estelles Kulturstiftelse dagliga presentationer och aktiviteter vid platsen – anpassade till de aktuella riktlinjer som gäller. Stiftelsen har producerat en katalog och en audioguide, samt utformat konstpedagogiska program i samarbete med Konstfack och Tekniska museet. I gratisappen Kungliga promenader går det att läsa om konstverken i Konstpromenaden.

Läs mer om presentationerna på Prinsessan Estelles kulturstiftelsens hemsida