Prins Carl Philip vid Årets kock

Torsdagen den 17 september deltog Prins Carl Philip i juryarbetet vid tävlingen Årets kock i Annexet i Stockholm. Årets kock 2020 och svensk mästare i professionell matlagning blev Ludwig Tjörnemo, som fick ta emot pris av Prinsen.

Prins Carl Philip tillsammans med Ludwig Tjörnemo, vinnaren av Årets kock 2020.

Prins Carl Philip tillsammans med Ludwig Tjörnemo, vinnaren av Årets kock 2020. Foto: Patrik C Österberg

Under förmiddagen lagade de åtta finalisterna en kall och varm rätt med kanin som huvudråvara. Finalisterna fick själva välja tillbehör till de olika rätterna.

Prins Carl Philip deltog i juryarbetet under eftermiddagen och där tävlingsmoment inleddes med att finalisterna lagade en rätt på råvarukorg där temat var återvunnet bröd. Rätten skulle även vara lakto och/eller ovo-vegetarisk.

Prins Carl Philip i juryarbete vid Årets kock 2020.

Prins Carl Philip i juryarbete vid Årets kock 2020. Foto: Patrik C Österberg

Som sista tävlingsuppgift lagade finalisterna en rätt med blåmusslor och kronärtskocka som huvudråvaror. Tillbehör till rätterna fick finalisterna välja själva.

Under hela tävlingen bedömdes finalisterna även på hur de organiserade sitt kök, minimerade råvarusvinn, kommunicerade med sin commis (kockbiträde) samt att den angivna tiden och tävlingsuppgiften följdes.

Prinsen delade ut Gastronomiska Akademiens medalj i guld till vinnaren Ludwig Tjörnemo som arbetar på Unilever Food Solutions.

Prins Carl Philip tillsammans med Ludwig Tjörnemo, vinnaren av Årets kock 2020.

Prins Carl Philip tillsammans med Ludwig Tjörnemo, vinnaren av Årets kock 2020. Foto: Patrik C Österberg

Silvermedaljen gick till Ola Wallin, restaurang Kroken och Bloom, och på tredje plats kom Christian Siberg, restaurang Omaka.

Årets kock

Årets kock är det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning. Prins Carl Philip är beskyddare av Årets kock och för åttonde året i rad satt Prinsen även med i tävlingens jury.