H.M. Konungens 74-årsdag

I dag, den 30 april, fyller Kungen 74 år. Kungen och Drottningen firar födelsedagen privat på Stenhammars slott i Södermanland.

Kungen firar i år sin födelsedag på Stenhammar i Sörmland.

Kungen firar i år sin födelsedag på Stenhammar i Sörmland. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Försvarsmaktens traditionella firande av Kungen på Kungliga slottets yttre borggård är i år inställt på grund av covid-19-pandemin.

Överkommendanten i Stockholm, amiral Jan Thörnqvist, skickade dock under förmiddagen en digital hälsning till Kungen från Försvarsmakten. Från Kungliga slottets inre borggård hurrade en hedersvakt ur Livskvadron för Kungen. Delar av Arméns musikkår, under ledning av musikdirektör Andreas Hanson, framförde också Kungssången följd av Marcia Carolus Rex, som alltid spelas på Kungens födelsedag.

Från Kungshall i Karlskrona sköts i dag en ”officerssalut” av officerare ur Marinbasens basskyddskompani.

Från Kungshall i Karlskrona sköts i dag en ”officerssalut” av officerare ur Marinbasens basskyddskompani. Foto: Joakim Nordstrand/Försvarsmakten

Saluter från Karlskrona i söder till Boden i norr

Förutom att vara allmän flaggdag är Kungens födelsedag också en av Försvarsmaktens salutdagar.

Saluter om 21 skott sköts därför kl. 12.00 från de fasta salutstationerna på Skeppsholmen i Stockholm, Kungshall i Karlskrona, Skansen Lejonet i Göteborg, Kusthöjden i Härnösand samt från ett rörligt salutbatteri vid Kvarnängen i Boden.

Sedan mitten av mars månad uppehåller sig Kungen och Drottningen på Stenhammar.

Sedan mitten av mars månad uppehåller sig Kungen och Drottningen på Stenhammar. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Flen VärldsOrkester uppvaktade Kungen

Under eftermiddagen överraskades Kungen av Flen VärldsOrkester, som på Drottningens initiativ kom och sjöng för Kungen på födelsedagen.

Gratulera Kungen på födelsedagen

Allmänheten har i år inte möjlighet att skriva hälsningar till Kungen på de anteckningslistor som brukar vara framlagda på Slottet i samband med födelsedagen.