Kungaparet gav lunch i samband med Nordiska rådets session i Sverige

Tisdagen den 29 oktober gav Kungaparet lunch för de nordiska statsministrarna, talmännen och andra nordiska politiker i samband med Nordiska rådets session i Sverige.

Övre raden fr.v. Norges talman Tone Wilhelmsen Trøen, Ålands talman Gun-Mari Lindholm, Sveriges talman Andreas Norlén, Finlands talman Matti Vanhanen, Islands talman Steingrímur J. Sigfússon, Danmarks talman Henrik Dam Kristensen. Nedre raden fr.v. Nordiska rådets president Hans Wallmark, Färöarnas sundheds- og nordisk samarbetsminister Kaj Leo Holm Johannesen, Finlands statsminister Antti Rinne, Danmarks statsminister Mette Frederiksen, Kungen och Drottningen, Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir, Norges statsminister Erna Solberg, Sveriges statsminister Stefan Löfven, Nordiska rådets vice president Gunilla Carlsson och Ålands vice lantråd Camilla Gunell.

Övre raden fr.v. Norges talman Tone Wilhelmsen Trøen, Ålands talman Gun-Mari Lindholm, Sveriges talman Andreas Norlén, Finlands talman Matti Vanhanen, Islands talman Steingrímur J. Sigfússon, Danmarks talman Henrik Dam Kristensen. Nedre raden fr.v. Nordiska rådets president Hans Wallmark, Färöarnas sundheds- og nordisk samarbetsminister Kaj Leo Holm Johannesen, Finlands statsminister Antti Rinne, Danmarks statsminister Mette Frederiksen, Kungen och Drottningen, Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir, Norges statsminister Erna Solberg, Sveriges statsminister Stefan Löfven, Nordiska rådets vice president Gunilla Carlsson och Ålands vice lantråd Camilla Gunell. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Tisdagen den 29 oktober gav Kungaparet lunch för de nordiska statsministrarna, talmännen och andra nordiska politiker i samband med Nordiska rådets session i Sverige.

Nordiska rådet är det officiella nordiska samarbetets parlamentariska organ och bildades 1952. Rådet har 87 valda medlemmar, från Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige samt de självstyrande områdena Färöarna, Grönland och Åland. Medlemmarna möts en gång varje år i en så kallad session då även de nordiska ländernas regeringar deltar.

I år genomförs Nordiska rådets 71:a session och mötet hålls i Stockholm mellan den 29 och 31 oktober. På årets agenda står klimat, hållbarhet och ungas engagemang.

Lunch på Kungliga slottet

Till lunchen på Kungliga slottet var de nordiska talmännen, statsministrarna, samarbetsministrarna, ambassadörerna i Stockholm och representanter för Nordiska rådet inbjudna.

Drottningen vid lunchen på Kungliga slottet.

Drottningen vid lunchen på Kungliga slottet. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Under lunchen höll Kungen ett tal där han bland annat sa:

Ni som är här i dag är alla framstående företrädare för era länder och deras parlament. Men ni representerar samtidigt någonting ännu större: den nordiska gemenskapen och det nordiska samarbetet.

Det är något som vi har all anledning att värna om. Många av de samhälls­utmaningar som vi står inför överskrider nationsgränserna. Därför måste vi också vara redo att samarbeta över dessa.

H.M. Konungen

Flaggor vid Norrbro och Kungliga slottet uppmärksammar Nordiska rådets 71:a session.

Flaggor vid Norrbro och Kungliga slottet uppmärksammar Nordiska rådets 71:a session. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna