Kungen besökte svenska FN-soldater i Mali

I veckan besökte Kungen svenska FN-soldater som är baserade i Timbuktu och Bamako i Mali.

Kungen med det svenska FN-förbandet Mali 10 som är baserade i Camp Nobel utanför Timbuktu.

Kungen med det svenska FN-förbandet Mali 10 som är baserade i Camp Nobel utanför Timbuktu. Foto: Hampus Hagstedt/Försvarsmakten

Sedan årsskiftet 2014/2015 bidrar Sverige med soldater till FN-insatsen i Mali. Svenskarna är sedan dess en viktig del av ett underrättelseförband som arbetar för stabilitet, fred och säkerhet för befolkningen i Mali. Det görs genom att kartlägga, samla in och analysera information om konflikten och väpnade grupper som befinner sig i området. Syftet är att förutspå och förhindra attacker mot civilbefolkningen samt att bidra med underlag för freds- och eldupphörsavtal.

Kungen besöker sjukhuset på Camp Nobel.

Kungen besöker sjukhuset på Camp Nobel. Foto: Rickard Törnhjelm/Försvarsmakten

Foto: Hampus Hagstedt/Försvarsmakten

Timbuktu

Kungen besökte det svenska FN-förbandet Mali 10 som är baserade i Camp Nobel utanför Timbuktu. Där fick Kungen tillsammans med bland andra Försvarsmaktens insatschef Jan Thörnqvist en grundlig genomgång av förbandet och dess verksamhet. Bland annat förevisades sjukhuset, verkstaden och spaningskompaniets materiel.

Kungen håller tal till det svenska FN-förbandet.

Kungen håller tal till det svenska FN-förbandet. Foto: Rickard Törnhjelm/Försvarsmakten

Vid en bataljonsuppställning talade Kungen till förbandet och sa bland annat:

Soldater! Er uppgift är krävande och komplex. Ni, liksom era företrädare, har gjort ett gott arbete för att bygga och upprätthålla förtroende här i Mali. Ett förtroende som är avgörande för uppdragets framgång.

Ni gör ett viktigt arbete som spelar stor roll för fred och säkerhet. Som alla sådana uppdrag är det också förenat med risker. Jag vill sända en särskild tanke – och ett tack – till era familjer. Utan deras stöd hade denna insats inte varit möjlig och jag hoppas att de förstår hur mycket er närvaro betyder här i Mali.

H.M. Konungen

Foto: Rickard Törnhjelm/Försvarsmakten

Bamako

Kungen besökte även svenska soldater i Bamako. Där finns dels de svenskar som arbetar som stödfunktion för logistikförsörjningen till den svenska insatsen och dels de som deltar i EU:s utbildningsinsats (EUTM) för Malis armé. EUTM ingår i en långsiktig EU-strategi för hela regionen med syftet är att återställa lag och ordning och neutralisera terrorhot.

På plats i Bamako träffade Kungen den militära samverkansgruppen på Camp Midgård som består av svenska officerare och soldater. Kungen träffade även ledningen för EUTM och EU:s civila krishanteringsinsats EUCAP Sahel, liksom den Malibaserade Barkhane-generalen de Marsac.

I samband med besöket i Bamako avlade Kungen också en artighetsvisit hos Malis president Ibrahim Boubacar Keîta, FN:s generalsekreterares särskilda representant (SRSG) Mahamat Saleh Annadif som leder FN:s stabiliseringsinsats (Minusma) i Mali och den svenska generallöjtnanten Dennis Gyllensporre som sedan ett drygt år tillbaka är Minusmas militära befälhavare.

Kungen och Malis president Ibrahim Boubacar Keîta.

Kungen och Malis president Ibrahim Boubacar Keîta. Foto: Malis presidentadministration