Kronprinsessan invigde utställning om Arktis på Nordiska museet

Onsdagen den 9 oktober invigde Kronprinsessan utställningen Arktis – medan isen smälter på Nordiska museet i Stockholm.

Utställningen visar bland annat traditionella kläder från olika områden inom Arktis.

Utställningen visar bland annat traditionella kläder från olika områden inom Arktis. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Kronprinsessan fick innan invigningen en visning av utställningen som skildrar vardagen för människor i Arktis. Utställningen är tolkad och gestaltad av konstnärsduon Museea och genom föremål, foton, filmer och röster får besökarna möta isens historia och framtid.

Kronprinsessan tittar på ett par näverglasögon från Rättvik. Liknande skydd har använts i stora delar av Arktis, gjorda i allt från näver till djurskinn.

Kronprinsessan tittar på ett par näverglasögon från Rättvik. Liknande skydd har använts i stora delar av Arktis, gjorda i allt från näver till djurskinn. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Under invigningen höll Kronprinsessan ett tal där hon bland annat sa:

Att upptäcka nytt, att förstå de komplexa sammanhangen, att se det stora i det lilla; den viljan har i alla tider tagit oss människor framåt. Precis som på Nansens och Nordenskiölds tid.

Därför är jag glad att Nordiska museet väljer att göra den här utställningen. Jag hoppas att den ska väcka intresse och nyfikenhet hos många.

H.K.H. Kronprinsessan

Kronprinsessan håller tal i Nordiska museets entré framför staty som föreställer Gustav Vasa (kung av Sverige 1523–1560). Statyn är skapad av den svenske skulptören Carl Milles 1925.

Kronprinsessan håller tal i Nordiska museets entré framför staty som föreställer Gustav Vasa (kung av Sverige 1523–1560). Statyn är skapad av den svenske skulptören Carl Milles 1925. Foto: Mattias Hellström/SPA

Utställningen är gjord i samarbete med bland annat Stockholms universitet.

Utställningen är gjord i samarbete med bland annat Stockholms universitet. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

FN:s globala hållbarhetsmål

I januari 2016 utsågs Kronprinsessan av FN:s dåvarande generalsekreterare Ban Ki-moon till en av 17 ambassadörer för arbetet med FN:s Globala hållbarhetsmål. Ambassadörernas uppgift är att på olika sätt främja FN:s mål för hållbar utveckling, Agenda 2030. Från 2019 ingår Kronprinsessan i alumnigruppen.

Som alumni fortsätter Kronprinsessan att särskilt fokusera på hållbarhet, havs- och fiskefrågor.