Kungen delade ut stipendier till unga ledare

Onsdagen den 24 april delade Kungen ut stipendiet Kompass­rosen till tre unga ledare som visat mod, omtanke och handlingskraft utöver det vanliga. Vid ceremonin fick även unga ledare som genomgått utbildningen Värdebaserat ledarskap ta emot diplom ur Kungens hand.

Hamza Mostafa från Linköping tar emot Kompassrosen ur Kungens hand, bland annat för sina initiativ Tjugaräddarliv, Life2mothers och Kvarter1.

Hamza Mostafa från Linköping tar emot Kompassrosen ur Kungens hand, bland annat för sina initiativ Tjugaräddarliv, Life2mothers och Kvarter1. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Under eftermiddagens ceremoni i Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet delades Stiftelsen Ungt Ledarskaps stipendium Kompassrosen ut för 13:e året i rad. Stipendiebeloppet uppgår till 50 000 kronor per stipendium och delas ut till unga ledare under 25 år som visat särskilt prov på mod, omtanke och handlingskraft. Hittills har 38 unga ledare fått stipendiet.

Under ceremonin i Bernadottebiblioteket fick unga ledare som genomgått utbildningen Värdebaserat ledarskap ta emot diplom ur Kungens hand.

Under ceremonin i Bernadottebiblioteket fick unga ledare som genomgått utbildningen Värdebaserat ledarskap ta emot diplom ur Kungens hand. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Kungen delar ut diplom till unga ledare som genomgått utbildningen Värdebaserat ledarskap.

Kungen delar ut diplom till unga ledare som genomgått utbildningen Värdebaserat ledarskap. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Ceremonin i Bernadottebiblioteket inleddes med ett tal av Kungen där han sa:

Ledarskap handlar inte om titlar, utan om handling. Ledarskap är att ta ansvar för sig själv och andra, och att stå upp för goda gärningar.

H.M. Konungen

Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Årets stipendiater var:

Shanga Aziz, 21 år, från Finspång. Han är grundare och ordförande för Locker Room Talk, som dagligen kämpar för att skapa ett mer jämställt Sverige. Genom att arbeta förebyggande med att utbilda unga killar stoppas skitsnacket i omklädnings­­rummet och utmanar traditionella manlighetsnormer. Shanga tar emot Kompassrosen för att han ”med värdebaserat ledarskap, fyllt av mod, bryter normer och bidrar till ett bättre samhälle när han utbildar unga killar om jämställdhet och schyssta attityder”.

Shanga Aziz från Finspång som är grundare och ordförande för Locker Room Talk tilldelas stipendiet Kompassrosen.

Shanga Aziz från Finspång som är grundare och ordförande för Locker Room Talk tilldelas stipendiet Kompassrosen. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Hamza Mostafa, 21 år från Linköping. Han tar emot Kompassrosen för att han ”med värdebaserat ledarskap, baserat på omtanke och medkänsla skapar nya möjligheter och framtidstro för sina medmänniskor världen över”. Genom initiativen Tjugaräddarliv, Life2mothers och Kvarter1 gör han verklig skillnad. Hamza brinner för jämställda rättigheter bland unga i Linköpings utanförskapsområden, såväl som i andra delar av världen.

Alexandra Tecle, 21 år från Skärholmen. Hon är ledare och styrelseledamot i Stockholm Basket, Jakobsbergs gård och KFUM JKS där hon jobbar för ungas möjlighet att påverka och ta plats i maktens korridorer. Hon tar emot Kompassrosen för att hon ”med ett värdebaserat ledarskap, byggt på inkludering och skapar förutsättningar för fler unga att ta plats i ledande roller”.

Alexandra Tecle från Skärholmen tar emot stipendiet Kompassrosen. Hon är ledare och styrelseledamot i Stockholm Basket, Jakobsbergs gård och KFUM JKS.

Alexandra Tecle från Skärholmen tar emot stipendiet Kompassrosen. Hon är ledare och styrelseledamot i Stockholm Basket, Jakobsbergs gård och KFUM JKS. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Under eftermiddagens ceremoni i Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet tog en mängd unga ledare emot diplom efter att genomgått ledarskapsutbildningen Värdebaserat ledarskap. Utbildningen har som mål att stärka unga ledares ledarskap genom att tydliggöra värderingar och vägleda hur dessa kan synas i beteendet och i livets alla beslut och ageranden.

Samtal mellan unga ledare under ceremonin i Bernadottebiblioteket.

Samtal mellan unga ledare under ceremonin i Bernadottebiblioteket. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Ungt ledarskap

Stiftelsen Ungt Ledarskap var en gåva till Kungen på 60-årsdagen, på initiativ av Scouterna. Stiftelsen verkar för att lyfta unga ledare med ett gott värdebaserat ledarskap. Stiftelsens bygger på scoutrörelsens värderingar och har mod, omtanke och handlingskraft som centrala värdeord för ett gott värdebaserat ledarskap.

Stipendiet Kompassrosen ska gå till unga människor som, oberoende av formell titel, i handling visat att de tagit ett ansvar och visat ett engagemang utöver det vanliga och som kan visa att stipendiet kan hjälpa dem till fortsatt utveckling i gott ledarskap. Bakom stipendiet står Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap. Stipendiebeloppet uppgår till 50 000 kronor per stipendium och ska användas till den personliga ledarskapsutvecklingen.

Värdebaserat ledarskap är en folkhögskolekurs som arrangeras av Scouterna och Scouternas folkhögskola i samarbete med näringslivet och andra ideella ungdomsorganisationer med stöd av Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap.

Stipendieceremonin hölls i Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet.

Stipendieceremonin hölls i Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna