Kronprinsessan invigde Baltic Sea Science Center

Torsdagen den 11 april närvarade Kronprinsessan vid invigningen av Baltic Sea Science Center på Skansen i Stockholm.

Kronprinsessan i ett av centrets akvarier.

Kronprinsessan i ett av centrets akvarier. Foto: Anders Wiklund/TT

Kronprinsessan inledde invigningen med att få en visning av Baltic Sea Science Center. Kronprinsessan hälsades välkommen av Anna Björn, enhetschef på Skansens Zoologiska avdelning samt chef för Baltic Sea Science Center, som inledde med att visa centrets akvarier – bryggakvariet, stimfiskakvariet, rovfiskakvariet, cylinderakvariet och habitatakvarierna.

Därefter besökte Kronprinsessan utställningen ”Land och hav” som visar hur människan och havet påverkar och är beroende av varandra.

Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Rundvandringen avslutades i labbet där gymnasieelever visade och berättade vad de lärt sig under besöket.

Rundvandringen avslutades i labbet där gymnasieelever visade och berättade vad de lärt sig under besöket. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Invigningsceremonin hölls på centrets terrass och inleddes med att John Brattmyr, Skansenchef, hälsade alla välkomna. Därefter berättade Björn Carlsson startade stiftelsen BalticSea 2020 och hans engagemang för Östersjön.

I sitt invigningstal sa Kronprinsessan:

Det här kunskapscentret handlar om Östersjön; om livet under ytan på vårt unika innanhav. Men i grund och botten handlar det ju lika mycket om oss själva: om vår historia, vår framtid och vårt ansvar för en miljö som vi är helt beroende av. På samma sätt som vi är beroende av Östersjön, är Östersjön beroende av oss.

H.K.H Kronprinsessan

Kronprinsessan förrättade därefter invigningen tillsammans med Björn Carlsson genom att öppna dörrarna till centret.

Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna