Hertigdömet Södermanland

Vid konseljen den 21 april 2016 meddelade Kungen att Prins Alexander tilldelats Södermanland som hertigdöme.

Södermanland, även kallat Sörmland, är ett landskap i östra Svealand. Namnet betyder Södermännens land. Södermännen var det folk som bodde söder om Mälaren.

Geografi

Södermanland gränsar i söder till Östergötland, i väster till Närke, i nordväst till Västmanland och i norr till Uppland.
Södermanland är 8 343 km², 1 267 950 invånare (2014).

Landskapet består av hela Södermanlands län (utom en del av Aspö i Strängnäs, som hör till Uppland) samt södra delen av Stockholms län (Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nykvarn, Nynäshamn, Salem, Södertälje och Tyresö kommuner samt större delen av Nacka kommun, Stockholms stad söder om Slussen och Nämdö församling i Värmdö kommun).

Dessutom ingår i landskapet Kung Karls och Torpa församlingar i Kungsörs kommun i Västmanlands län.

Landskapsblomma är vit näckros och landskapsdjur fiskgjuse.

Hertigdömet Södermanland. Källa: NE

Hertigdömet Södermanland. Klicka för större karta. Källa: NE

Historia

Södermanland har tidigare haft flera hertigar som Oscar I (1799–1859) och Prins Wilhelm (1884–1965). Prins Wilhelm var bosatt på godset Stenhammar utanför Flen.

Av Södermanlands städer är Nyköping, Strängnäs, Torshälla, Trosa och Södertälje medeltida. De två förstnämnda hade med säkerhet stadskaraktär före 1200-talets slut, Torshälla fick privilegier 1317, och de två sistnämnda ägde senast på 1380-talet stadsrättigheter.

Södermanlands landskapsvapen. Bild: NE.se

Södermanlands landskapsvapen. Bild: NE.se

Landskapsvapnets vapendjur är en grip, ett heraldiskt fabeldjur med örnens framkropp och lejonets bakkropp. Vapenbilden anses ha anknytning till 1300-talets mäktige jorddrott Bo Jonsson Grip, som lät uppföra Gripsholms slott med namn efter sin personliga vapenbild, ett griphuvud.


Landskapets kanske mest kända runsten är funnen som tröskelsten i Gripsholm och står nu upprest utanför slottet. Den konstlöst inhuggna men väl skrivna texten lyder:

Foto: B.K. Johansson/Naturfotograferna

”Tola lät resa denna sten efter sin son Harald, Ingvars broder.

De foro manligen
fjärran efter guld
och österut
gåvo örnen (föda),
dogo söderut
i Särkland.”

Ingvar ”den vittfarne” var enligt en isländsk saga ledare av ett känt vikingatåg omkring 1040. ”Örnens föda” var de slagna fienderna.