Minnen från den 19 juni 2010

Tack för alla minnen som skickats in med anledning av Kronprinsessparets 10-åriga bröllopsdag. Här delar vi några av de många berättelser som Kungahusets följare i sociala medier delat med sig av.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Hej, vid den tiden jobbade jag på ett äldreboende. Vi dukade långbord med vita dukar och fina blommor på bordet och såklart serverades det vin för dom som ville ha. Det blev uppskattat att kunna sitta och titta på det underbara bröllopet framför tv:n och äta och dricka gott och få fira lite.
Monica, Malmö

Min väninna Malin och jag hade planerat dagen noga. Vi var på plats på Skeppsbron nedanför Lejonbacken redan tidigt på morgonen. Vi bar på ryggsäckar som vi hade packat ner fika och bubbel i. Då väderprognosen var osäker hade vi utrustat oss med funktionsjackor. Vi skulle ju vara ute hela dagen. Jag minns särskilt morgonpromenaden till Gamla stan, hur rent det var, inte ett godispapper, inte en cigarettfimp någonstans. Ett förväntansfullt lugn spreds över huvudstaden. När kronprinsessparet kom åkande i sin vagn efter vigseln, kom de mitt för där vi stod. Jag fångade ögonblicket, steg upp ett trappsteg på en stege, knäppte av min kamera - och lyckades få en bild av brudparet. Det ser faktiskt ut som att Prins Daniel tittar rakt in i linsen.

Lotta, Stockholm

Min mor min man och jag var ute på gatorna hela dagen. Vi hade en otrolig tur som hamnade jättenära bröllopsparet nedanför slottet. Det var en underbar dag för oss alla tre!
Ulrika, Stockholm

Den 19 juli 2010 vaknade jag och min kompis före tuppen! Kl 6 satte vi oss på tåget från Västerås till Stockholm. Med oss hade vi brassestolar och picknick, det skulle bli en varm och dag och en lång väntan. I Gamla stan mötte vi upp några vänner för att ta oss till Logårdstrappan där vi skulle försöka ta en så bra plats som möjligt för att få en glimt av brudparet, kronprinsessan och hennes blivande prins! Väl på plats fann vi några andra tappra själar som även dem klivit upp i ottan för att få bra platser. Under morgon hann vi bevittna både gräsläggning, utförandet av blomsterarrangemang och uppställning av kravallstaket som vi lyckligtvis befann oss längst fram vid. Väl värt all möda och väntan då vi äntligen fick se brudparets ankomst på logårdstrappan på nära håll! Vilken glädje och vilken folkfest! Ett minne för livet.

Yasmine, Stockholm

Oförglömlig dag! Kärleken i folkmassan var obeskrivbar. Ljudet av hästhovarna, jublet från alla kärleksfulla människor dånade. Gåshud och rinnande tårar var ett faktum. En så otroligt vacker upplevelse!

Jenny, Kungsängen

Vad gör du nästa lördag? Det frågade min moster Ann-Katrin i Dalarna när hon ringde mig. - Jag är ledig och ska se det Kungliga bröllopet på tv hela dagen, svarade jag. Jag svarar inte ens om det ringer i telefonen. -Jag har en bättre idé, sa min moster. Vi åker til Stockholm, lånar ena dotterns lägenhet och så åker vi in till stan och tittar på kortegen. Gissa om jag svarade ja!

Vi möttes i Stockholm redan på fredagen och tittade på den fantastiska galan från Konserthuset på tv:n på kvällen och på lördagen åkte vi in till centrum men var skulle vi stå? Vi gick mot Slottet och hamnade nästan längst fram, nedanför balkongen på Lejonbacken vid Norrbro. Vilken plats!

Och efter vigseln i Storkyrkan så kom de då i kortegen, de nygifta, Kronprinsessparet, så fina när de passerade förbi oss och vi skulle ju få se dem igen, lite senare, på balkongen.

Nu kanske någon tycker att det är lite tokigt att vänta i 6 timmar nedanför en balkong vid Slottet men nej, tiden gick så fort, det var en fantastisk stämning och trevliga människor att prata med under tiden. Och strax före 18.00 så började bröllopsgäster att komma ut på balkongen. Kungen, Drottningen, Prins Daniels föräldrar och bla. kungligheter från hela Europa. Och när sedan Kronprinsessparet steg ut på balkongen och fram till räcket så visste jublet inga gränser. Detta ögonblick var verkligen värt all väntan. Dessutom höll Kronprinsessan ett så vackert tal där hon tackade för att hon fått sin prins. Jublet var så högt och ville aldrig ta slut.

När brudparet återvänt in i Slottet vände vi tillbaka mot lägenheten där vi åt en extra god middag samtidigt som vi fortsatte att följa bröllopsmiddagen och festligheterna framför tv:n.

Denna lördag och helg är ett fantastiskt roligt minne och jag är så tacksam för att jag fick möjligheten att vara med på plats denna härliga dag.

Kronprinsessparet, stort och varmt grattis på Er 10-åriga bröllopsdag! Hoppas ni får många lyckliga år framöver tillsammans med hela er familj!
Jörgen, Sandhem

Min dotter och jag var på plats i Stockholm. Vi var i Kungsträdgården under dagen och det var en jättefin stämning där. Vädret var fantastiskt, alla var förväntningsfulla och glada över dagens stora höjdpunkt: Bröllopet. Artister uppträdde på scenen. Två-tre timmar innan Kronprinsessparet skulle komma ut ur kyrkan så började folk hitta sina platser för att få bästa utsikt inför att de nygifta skulle rida förbi. Vi satt på samma ställe hela tiden, hade med pläd att sitta på och fika. Sista timmen så vågade ingen röra på sig med rädsla att förlora sin plats. Det var en jättefin minnesvärd dag som jag tycker är jätteroligt att ha varit där på.

Sofia

Jag arbetade på en hamburgerrestaurang i södra Stockholm vid tillfället och jag var märkbart irriterad över att jag kanske skulle missa bröllopet. Men jag kan nog säga att Sverige stod i princip still när detta hände, det var alldeles tomt i restaurangen och jag kunde streama bröllopet på min mobil. Tårarna sprutade när Victoria fick sin Daniel, det var så fint. Kronprinsessan Victoria är folkets prinsessa, ingen har ett ont ord att säga om den fantastiska kvinnan.
Nathalie, Stockholm

Jag var höggravid med mitt första barn men ingenting kunde stoppa mig från att vara på plats i Stockholm den 19 juni. Vi kom från västkusten med tåget och dagen efter begav vi oss tidigt in till Stockholm för att få bra platser. Med mig hade jag min bästa och lika rojalistiska vän Erica, två fällstolar och massor med choklad. Hela dagen njöt vi av sol, folkvimmel och kändisspotting och när väl bröllopet drog igång satt vi med tårar framför storbildsskärmen. Cortegen gick precis förbi oss och vi fick vinka till de lyckliga vackra brudparet. Insåg att vi valt perfekta platser med när vi även fick se dom i den vackra båten. Känslan och lyckan att få vara på plats förstärktes av all kärlek som vimlade i luften. Är så glad att jag var där och kommer aldrig glömma den fantastiska dagen.

Emma, Munkedal

Jag gjorde värnplikten och tillhörde besättningen på HMS Visborg. Vi fick under våren öva mer exercis än vanligt inför uppgiften att bilda häck längs kortegevägen. Det var roligt och spännande! Det kändes och känns fortfarande som att vi var med om något historiskt.

Jenny, Dala-Floda

Vi såg på festligheterna på TV hemma och stämningen var så vacker och kärleksfull att min (då blivande) make friade mig den kvällen. Så vi firar vår 10-åriga förlovningsdag samma dag som kronprinsessparet firar sin bröllopsdag. Vi gifte oss den 11 november 2011.
Tiina, Joensuu, Finland

Tidig på morgonen var jag ute med min campingstol på första parkett vid kortegevägen nära Kungsträdgården. Det var en lång väntan med belönades med en kunglig vink från bröllopsparet som åkte förbi i fina vagnen. Stämningen var helt otroligt härlig, och jag - tillsammans med massor av andra - vandrade vidare för att kunna se även en glimt av paret när de kom till slottet och hälsade på folket. Och det fick vi. En dag att minnas, verkligen. Dagen efter bröllopet var det superlånga köer till bröllopskyrkan. Alla ville se och uppleva stället där det hände. Tack för att jag fick vara med! Och gratulationer på bröllopsdagen till Kronprinsessparet!
Pia, Lund

Vi var på plats före klockan 10 på morgonen med en kylbag med smörgåsar och rosévin och kaffetermos och slog upp våra fällstolar vid sockeln av Gustaf II Adolf-statyn. Vi visste att vi hade bra platser för ZDF var alldeles bakom oss. (...) En vän till oss hade fått för sig att göra en svensk klassiker det här året och för datumet var det dags för Vätternrundan, så när bröllopet började hade vi lovat att ringa och berätta vad kronprinsessan hade för diadem på sig. Vi skrek "KAMÉERNA!! KAMÉERNA!!" Det var en underbar dag.

Robin, Stockholm

Såg bröllopet på tv:n. Men min pappa deltog i kortegen tillsamman med försvarsmakten. De var mycket trevligt att se bröllopet ett mycket fint minne!
Hugo, Enköping

Jag hade den stora äran att få vara en av roddarna på Vasaorden som aktersta man. En stor ära som vi hade förberett oss länge på. Allt för att det skulle bli perfekt för ert bröllop! Minns så väl när vi stod i givakt och hörde jublet stiga när ni kom till Vasamuseet. Stod blickstilla och stirrade genom salongen mot en kamera som stod riktad mot oss och i ögonvrån såg jag något vitt. Ni kommer ombord och tackar oss för vår insats och tid och då vi stod i givakt var det inte meningen att vi skulle prata, men Jag kunde inte hålla mig när ni tackade oss så fint, då var det självklart att vi tackade för äran och grattade till bröllopet. Rodden i sig har aldrig varit så bra som den var just där och då. Vi var så synkade och så stolta! Er kärlek till varandra och folket syntes på lång väg och jag, som en del av upplevelsen på ett bröllop, kan bara ödmjuk tacka för äran över att ha varit en del av er stora dag. Tack och stort grattis på bröllopsdagen!
GMY

Nina, Vendelsö

Jag var 9 år gammal och kommer ihåg att jag satt på min pappas axlar. Vi såg när Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel åkte kortegen genom stan. Det är ett väldigt starkt och fint minne för mig!!
Ella, Saltsjö-Boo

Redan i april skickade jag och mina systrar ut en inbjudan till bröllopsfest för att fira Victoria & Daniel. Vi samlades ett litet gäng hemma hos min syster och följde varje minut av bröllopet. Vi var så rörda allihop av det magiskt vackra bröllopet och tårarna rann! Självklart var vi uppklädda och firade med snittar, bubbel, god mat och tårta. Jag är så glad att vi fick möjlighet att "vara med" på hela bröllopet, både vigseln, kortegen och inte minst festen. Stort grattis till kronprinsessparet på den 10-åriga bröllopsdagen!

Emma, Västerås

Jag hade den stora äran att tillsammans med övriga värnpliktiga och befäl, bilda häck längs med kortegevägen. Vår bataljon stod på Djurgården. Jag hade sådan tur att jag hamnade precis framför en storbildsskärm och kunde därmed se vigseln. Kamraterna i ledet mitt emot fick däremot kolla ut mot en stor folkmassa. Det var en fantastisk stämning. Trots att vi stod rätt upp och ner i någon timma med väldigt stela knän som följd så var det helt klart en riktig höjdpunkt under min värnplikt. Stort grattis kronprinsessparet till 10 år.
Tobbe, Bräcke

Bröllopsdagen firades inne i Kungsträdgården. Det dracks bubbel och tittades på storbildsskärm. Givetvis vinkades det när brudparets kortege åkte förbi. Dagen avslutades nedanför Lejonbacken för att vinka till brudparet. Minns att jag hann hem lagom för att se reprisen på TV.
Mikael, Ekerö

Vi tog befann oss tidigt på morgonen vid Operan och fick platser längst fram. Såg bröllopet på storbildskärm och hade brudparet på nära håll när de passerade i kortegen. Därefter tågade vi gemensamt med hela folkmassan mot slottet längs Norrbro för att hylla paret vid Lejonbacken.

Niklas, Stockholm

Jag hade min möhippa vid Galärparken/Djurgården precis där kronprinsessparet gick på sin båt för färd tillbaka till slottet. Mina vänner som vet att jag älskar kungafamiljen överraskade mig med denna perfekta plats för att se kortegen & en vinkning. Jag och min man gifte oss en månad efter kronprinsessparet i Storkyrkan och firar även vi 10 år.
Sofie, Lidingö

Satt med min bästa kompis och min sambo och drack skumpa och njöt av detta ljuvliga bröllop, tårar rann av glädje. Min man gick plötsligt ner på knä och friade. Ja, vem kan säga nej efter en sån här dag med en egen Daniel på knä framför sig?
Carina

Jag minns den 19 juni 2010 med värme, glädje och kärlek då jag själv också sa JA till min man just den dagen samma år. Det var ett speciellt år med många bröllopsmässor, teveprogram och annat tack vare erat vackra bröllop. Vårat tioårsjubileum blir inte som det var tänkt i år pga allt som händer och jag anar att det är detsamma för er, men huvudsaken är att vi är friska och har varandra. Varma lyckönskningar för många lyckliga och kärleksfulla år framåt.

Josefine, Vendelsö

I came with a friend from the Netherlands especially for the wedding and met up with friends from the UK, Finland, Sweden, Denmark, Belgium ... We were at Norrbro (first row near the palace) from early in the morning until the early evening (about 12 hours), with enough food and something to drink. Especially the speeches at Lejonbacken were amazing.
Netty, Groningen, Nederländerna

Jag hade den stora turen att göra värnplikten 09/10 på den beridna högvakten och var en av de soldater som fick rida under bröllopskortegen! Jag red i första tropp på soldathästen Parad. En dag man sent kommer glömma med så mycket förberedelse, puts på vår utrustning, hästarnas utrustning med mera! Att sen mötas av detta folkhav när vi red mot slottet för att hämta upp brudparet är ett minne man sent kommer glömma! Några timmar senare efter allt var klart åkte jag tillbaka till slottet för att stå post under bröllopsnatten!

Matilda, Stockholm

Jag var på väg hem från arbetet som konduktör på Roslagsbanan och gick längs biltomma gator med mycket människor. Jag såg brudparet på håll när de kom i båten till slottet. Det var en fantastiskt fin dag som var väldigt speciell och jag kommer aldrig glömma känslan av att alla var glada och vänliga denna dag då alla var så glada för brudparet. Ett mycket härligt minne och jag är så glad att jag fick vara med en liten stund på denna underbara dag.
Mariann, Huddinge

Jag minns det som en härlig sommardag då Stockholm var bilfritt och gatorna fylldes av glada ansikten, jag har aldrig sett så många svenska flaggor som den dagen. Det var en riktig folkfest! Min familj och våra vänner följde tv-sändningen direkt i företagslokal på Birger Jarlsgatan där vi firade med bubbel och tårta. Sedan vinkade vi till kortegen när den passerade utanför fönstret. Därefter promenerade vi ner till Norrbro där vi alla stämde upp i Nationalsången och hurrade för brudparet. Solen strålade över huvudstaden och den 19 juni 2010 är verkligen ett minne för livet!

Martin, Stockholm