Biografi

H.K.H. Prins Daniel. Foto: Elisabeth Toll/Kungl. Hovstaterna

H.K.H. Prins Daniel. Foto: Elisabeth Toll/Kungl. Hovstaterna

Daniel, Prins av Sverige, Hertig av Västergötland, föddes den 15 september 1973 på Universitetssjukhuset (dåvarande regionsjukhuset) i Örebro.

Föräldrar är Ewa och Olle Westling. Prins Daniel döptes i Almby kyrka 19 januari 1974.

Dop i Almby kyrka 1974.

Dop i Almby kyrka 1974.

Prins Daniel är yngsta barn till Ewa och Olle Westling. Han har en storasyster, Anna Westling Söderström.

Prins Daniel bor på Haga slott tillsammans med Kronprinsessan, Prinsessan Estelle och Prins Oscar.

Utbildning och arbete


Prins Daniel gick grundskolan på Raboskolan och Perslundaskolan i Ockelbo, och gymnasium på Hammargymnasiet i Sandviken. Han tog studenten 1991.
Prins Daniel tillbringade flera somrar med att arbeta, bland annat inom äldreomsorgen i Ockelbo.

Efter studenten, i väntan på militärtjänstgöring, arbetade Prinsen åter inom äldreomsorgen i Ockelbo. Militärtjänstgöringen gjordes på I14 i Gävle.

När militärtjänstgöringen var avslutad arbetade han i drygt ett år inom skola och fritidshem med barn i behov av särskilt stöd.

1994 flyttade Prins Daniel till Stockholm för att studera på Lillsveds idrottsfolkhögskola. Där gick han fritidsledarlinjen med idrottsinriktning 1994–1996.

Parallellt med utbildningen på Gymnastiskidrottsförbundets Folkhögskola, arbetade Prins Daniel på ett träningsföretag. Efter avslutad utbildning började han att arbeta heltid på detta.

Samtidigt som Prinsen arbetade på träningsföretaget, var han lärare på en utbildning för personliga tränare och styrketräningsinstruktörer.

Entreprenörskap

1997 startade Prins Daniel sitt eget företag och arbetade som konsult i träningsbranschen. Nästa steg var att tillsammans med en kollega börja driva sin egen träningsanläggning, Master Training. Master Training byggdes ut och består idag av två anläggningar i centrala Stockholm.

2006 startade han företaget Balance, ett träningsföretag med ett nytt koncept, också detta beläget i centrala Stockholm. Idag består bolagen av cirka 100 anställda. Omkring 5 000 medlemmar tränar på dessa träningsanläggningar.

Intressen

Skidåkning och golf är två stora passioner för Prins Daniel. Prinsen brinner för sociala frågor, hälsa, idrott och entreprenörskap samt uppskattar att gå på teater.

Studier

Studier i fysiologi, fysisk aktivitet och hälsa genomfördes under vårterminen 2011. Prins Daniel fortsatte sina studier i fysiologi under hösten 2011. Prins Daniel studerade tillväxt och kroppslig utveckling hos barn och ungdomar med relation till fysisk aktivitet och sjukdom.

Studierna genomförs som tidigare i form av uppdragsutbildning med lärare från Karolinska Institutet. Studierna under hösten motsvarar 7,5 högskolepoäng.

Under våren 2013 fortsatte Prinsen studierna och läste 7,5 högskolepoäng geriatrik och patologi.

Förlovning, bröllop, barn

Tisdagen den 24 februari 2009 förlovade sig Kronprinsessan och Prins Daniel. Vigseln ägde rum den 19 juni 2010 i Storkyrkan, Stockholm.
Läs mer om bröllopet.

Den 23 februari 2012 föddes Prinsessan Estelle. Hon döptes 22 maj 2012 i Slottskyrkan, Kungliga slottet.
Läs mer om dopet

Den 2 mars 2016 föddes Prins Oscar. Han döptes 27 maj 2016 i Slottskyrkan, Kungliga slottet.
Läs mer om dopet