Firandet av Kronprinsessan Victorias 40-årsdag

Fredagen den 14 juli fyllde Kronprinsessan 40 år. Firandet inleddes i Stockholm på fredagen och avslutades på Öland lördagen den 15 juli.

Klicka för att se programmet

Kronprinsessans födelsedag inleddes med en tacksägelsegudstjänst, Te Deum, i Slottskyrkan på Kungliga slottet. I gudstjänsten deltog Kungafamiljen, representanter för riksdag, regering och det officiella Sverige samt hovets personal.

Te Deum är en gammal kyrklig ceremoni, som i kungliga sammanhang äger rum vid stora viktiga händelser i Kungahuset: bröllop och dop, födelsedagar, jubileer eller andra högtidstillfällen. Te Deum brukar hållas i Slottskyrkan på själva högtidsdagen eller dagen efter.

Gästlista vid Te Deum i Slottskyrkan

Se film om högtidlighållandet av Kronprinsessans 40-årsdag. Foto: Kaffegruppen/Kungahuset.se

Efter hölls en mottagning på Logården för alla gäster som närvarat vid Te Deum.

Klockan 12.00 sköts salut om 21 skott från Skeppsholmens salutstation. Salut sköts även vid salutstationerna i Boden, Härnösand, Karlskrona samt Göteborg.

Vid mottagningen på Logården överlämnade talman Urban Ahlin och statsminister Stefan Löfven en gåva från riksdag och regering; ett kryddställ i silver som består av tre skålformade kryddkar. Det är tillverkat av silversmeden Petronella Eriksson. Formgivningen bygger på blommor och klättrande växters klängen och är inspirerad av Kronprinsessans kärlek till naturen. Gravören Lisa Henrich har graverat Kronprinsessans monogram på en av skålarna. Foto: Kungahuset.se

Mottagningen på Logården avrundades med att Kronprinsessan tackade för all uppvaktning. Foto: Lisa Raihle Rehbäck/Kungahuset.se

Kronprinsessfamiljen åkte sedan i kortege från Kungliga slottet genom Stockholm till Hovstallet.

Kronprinsessfamiljen åkte genom Stockholm i en paradkalesch från Hovstallet. Det är samma kalesch som Kronprinsessparet färdades i vid sitt bröllop 2010. Foto: Lisa Raihle Rehbäck/Kungahuset.se

Firandet av Kronprinsessan fortsatte under kvällen på Öland. Kungafamiljen åkte med häst och vagn från Sollidens slott till Borgholms idrottsplats.

Prinsparet och Prinsessparet på väg från Sollidens slott till Borgholms idrottsplats och firandet av Victoriadagen. Foto: Kungahuset.se

Kalle Moraeus var Victoriadagens konferencier och medverkade gjorde artisterna Malena Ernman, Magnus Uggla, Jill Johnson, Marcus & Martinus, Boris René och Christer Lindarw.

Kronprinsessan delade ut årets Victoriastipendium till OS-guldmedaljören och mountainbikecyklisten Jenny Rissveds från Falun.

Victoriastipendiaten Jenny Rissveds tar emot stipendium av Kronprinsessan. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Under festen på Borgholms idrottsplats höll Kronprinsessan tal och sa:

”Första gången Victoriadagen ägde rum här i Borgholm var jag bara två år gammal. Nu är jag… ja, något äldre. Och jag har hunnit få många fina minnen härifrån. Jag kommer ihåg när scenen var ett litet flak…

Jag minns också hur spännande det var att, som barn, vara med och dela ut Victoriastipendiet till årets idrottsperson. Och vilka fantastiska idrottare vi har fått fira genom åren – och så även i år! Jenny, ditt OS-guld i Rio var helt otroligt!

[ … ]

Den här dagen kallas ju ibland också Ölands nationaldag. Det gör mig både stolt och glad – att min födelsedag har kommit att förknippas med den här vackra ön. För mig är och har Öland alltid varit ett sommarparadis. För min familj – i många generationer. Ett stort tack till alla ölänningar som får oss att känna oss hemma här.

Och jag vill även passa på att tacka svenska folket för all den värme och kärlek som ni givit mig! Jag kan inte med ord beskriva hur mycket det betyder för mig!”

Läs talet i sin helhet.

Utanför Sollidens slott höll Kungen tal och utbringade ett fyrfaldigt leve för Kronprinsessan. Foto: Mikael Fritzon/TT

Lördag 15 juli

Festligheterna fortsatte under lördagen då Kronprinsessan traditionsenligt firades utanför Sollidens slott på Öland. Flera tusen besökare hade samlats framför slottet för att gratulera Kronprinsessan.

Kungaparet hälsar på de som har samlats vid Sollidens slott. Foto: Mikael Fritzon/TT

Den som önskar gratulera Kronprinsessan kan göra det på Kungahusets Facebook-sida Länk till annan webbplats. eller genom att skicka en hälsning via hemsidans hälsningsformulär Länk till annan webbplats..

Program för firandet 14 och 15 juli

Fredag 14 juli – Stockholm

10.00 Te Deum
Tacksägelsegudstjänst i Slottskyrkan, Kungliga slottet

11.15–13.00 Mottagning
Mottagning på Logården för de gäster som närvarat vid Te Deum
Gåvor överlämnas från statsminister, talman, landshövdingar samt Hovet.

12.00 Salut
Försvarsmakten skjuter salut från Skeppsholmen

13.00 Kortege
Kronprinsessfamiljen färdas med häst och vagn från Kungliga slottet via Slottsbacken, Slottskajen, Norrbro, Gustav Adolfs torg, Fredsgatan, Tegelbacken, Vasagatan, Kungsgatan, Birger Jarlsgatan till Hovstallet.

Fredag 14 juli – Borgholm

Kortege avgår från Sollidens slott till Borgholms idrottsplats

18.30 Victoriadagen
Victoriadagen firas på Borgholms idrottsplats

Lördag 15 juli – Solliden

8.30 Grindarna öppnas för allmänheten till Sollidens slott

11.00 Firande av Kronprinsessan utanför Sollidens slott

Läs mer om firandet på www.kungahuset.se/kronprinsessan40