H.K.H. Kronprinsessans tal vid utdelning av LRF:s mjölkmedalj

Kungl. Slottet, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Herr statsråd,
Herr förbundsordförande,
Ärade medaljörer,
Mina damer och herrar,

Varmt välkomna till Kungliga slottet och Bernadottebiblioteket!

August Strindberg skrev om denna plats i En dåres försvarstal.

”Biblioteket liknar med sina 100 000 volymer en jättehjärna, där generationers tankar har ordnats i hyllfack.”

Böckerna, som ni ser längs väggarna, har tillhört mina förfäder och deras gemåler ända sedan Karl XIV Johan var kung. Min farfars far Gustaf VI Adolf har också en boksamling här. Det var även han som delade ut de första guldmedaljerna till Sveriges mjölkbönder, redan 1958. Ända sedan dess har medaljerna delats ut av representanter för kungahuset. Det är en tradition som vi är glada att kunna upprätthålla.

I år har jag fått äran att dela ut dessa guldmedaljer. Precis som på min farfars fars tid gäller det att ha levererat prickfri mjölk under minst 23 år.

Ärade medaljörer,

Ni är lika viktiga för Sverige som era föregångare på 50-talet.

Då som nu främjar ni hög livsmedelskvalitet. Det gör ni genom att ständigt utveckla era kunskaper, tekniker och jordbruksmetoder. Resultatet är säker, välsmakande och inte minst näringsrik mjölk.

Mjölkproduktionen spelar även i vår tid en viktig roll i livsmedelsberedskapen. Både som näringskälla och för självförsörjning och oberoende i händelse av kriser.

Det finns dock utmaningar som har blivit mer akuta under det senaste decenniet. Jag tänker förstås på klimatförändringarna som påverkar jordbruket, i form av bland annat torka och översvämningar.

Som mjölkbönder måste ni också leva upp till god djurhälsa och ta stor hänsyn till miljön.

Ni har betydelsefulla uppgifter som verkligen förtjänar vår uppmärksamhet, och jag hoppas att allt fler förstår det hårda arbete som ligger bakom. Att vara mjölkbonde är inte bara ett yrke – det är en livsstil och ett kall. Tack för det hängivna arbete ni gör och för era fantastiska insatser för Sverige.

Jag är både glad och stolt över att få gratulera mottagarna av LRF Mjölks guldmedalj och Årets Mjölkbonde 2024. Med dessa utmärkelser hoppas jag att ni känner hur uppskattat ert arbete är.

Tack!