H.K.H. Prins Carl Philips tal på Idrottsgalan

Friends arena, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Mina damer och herrar, idrottssverige!

Jag är stolt och glad över att stå här idag igen.

Inte bara för att jag har fått äran att lyfta fram svenska prestationer under året – utan för att tillsammans med er alla hylla idrotten. Idrotten som skapar så mycket glädje för så många. Idrotten som bygger gemenskap, och skapar mening i tillvaron. Och idrotten som främjar god hälsa.

Idrottsgalan är ett tillfälle att tillsammans få hylla svenska idrottsframgångar. Och titta bara på ikväll! Vilka fantastiska idrottsögonblick vi har fått vara med om 2023! Men vi får inte glömma bort att bakom varje framgång finns en inspirerande tränare. Ett stöttande lag. Ett engagerat team.

Föräldrar eller andra anhöriga som packar väskor och förbereder inför träningar. För att inte tala om alla träningskläder som ska tvättas! Föräldrar och anhöriga som outtröttligt backar upp, kanske i många år, och som finns där i både medgång och motgång.

Och – vi ska så klart inte heller glömma publiken på idrottsplatser över hela Sverige, som har en stor betydelse för hela idrotten. Tack till er alla som får idrottstalanger att växa till stjärnor och förebilder.

Jerringpriset – svenska folkets pris för årets idrottsprestation – delas ut till just en sådan förebild.

Stort tack alla ni som röstat fram vinnaren av Jerringpriset 2023!

Och tack hela idrottssverige som bidragit till att vi, år efter år, har en aldrig sinande ström av framgångsrika idrottare att hylla.

Men nu tycker jag att det ska bli väldigt spännande att se vem som vinner svenskarnas röst på Jerringpriset.