H.K.H. Kronprinsessans hälsning till Utlandssvenskarnas parlament

(Det talade ordet gäller)

Mina damer och herrar,

Vi svenskar har i alla tider flyttat och rest utomlands. På grund av studier, arbete, kärlek eller av annan anledning. Det finns en lång tradition av att på plats i andra länder lära sig mer om andra kulturer – och inte minst språk.

Utlandsvistelsen berikar, ger oss vidgade perspektiv och en ökad förståelse för andra människor. Visst finns det utmaningar, men jag är övertygad om att de allra flesta tycker det är värt det.

Ni som är med oss här idag hör till dem som vågat ta steget ut i världen. Ni är en viktig resurs för vårt land. Några av er kommer att återvända – med nya kunskaper, erfarenheter och kontakter i bagaget. Alla bidrar ni till att berika Sverige – vår kultur, vårt samhällsliv och näringsliv.

Jag är själv oerhört tacksam för åren då jag fick möjlighet att studera och praktisera i andra länder. De erfarenheterna bär jag med mig än idag – och har stor glädje och nytta av.

Men jag minns också hur jag saknade det som fanns kvar hemma. Framför allt familj och vänner förstås. Vid den här tiden på året kanske man också längtar efter de ljusa sommarkvällarna, sillen, färskpotatisen och jordgubbarna. Vi firade nyligen nationaldagen och snart är det midsommar. Kanske söker ni er då till andra svenskar. För att det finns något som binder oss samman, oavsett var i världen vi befinner oss – kärleken till vårt hemland och allt det fina Sverige står för.

Under 2023 har vi svenskar anledning att samlas och fira lite extra. Det är nämligen 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung. Sverige fanns förstås långt innan 1523, men blev då ett arvrike och en självständig nationalstat. Min far, Hans Majestät Konungen, tillträdde som kung för 50 år sedan, den 15 september, vilket också är något som högtidlighålls detta år.

Även Ni har anledning att fira i år – ni fyller 85! Under denna tid har ni åstadkommit mycket. Utlandssvenskarna har till exempel fått rätt att rösta och möjlighet till dubbelt medborgarskap. Jag är övertygad om att ni kommer fortsätta vara utlandssvenskarnas röst i Sverige i många år till.

Kära Svenskar i Världen, stort grattis, och tack för ert viktiga arbete!

Till sist vill jag önska alla er som deltar i dagens parlament en givande och trevlig dag.

Lycka till!