H.M. Konungens tal vid länsbesöket i Kronobergs län

Växjö

(Det talade ordet gäller)

Fru landshövding,
Kommunstyrelsens ordförande,
Kära kronobergare,

Jag vill börja med att tacka för det festliga mottagandet. Roligt att så många kommit hit i dag för att fira detta jubileumsår tillsammans med oss. Vi gläder oss över att vara tillbaka här i Linnéparken. Det har visst redan hunnit gå sex år sedan Drottningen och jag var här för att fira nationaldagen. I dag firar vi också Sverige, fast på ett lite annat sätt.

”För Sverige – i tiden”. Det heter den nykomponerade marsch som spelades när vi promenerade hit. Och det har varit mitt valspråk i 50 år. Jag har alltid vinnlagt mig om att få veta så mycket som möjligt om vad som händer just ”i tiden”.

Därför har Drottningen och jag sett det som en av våra viktigaste uppgifter att resa runt i Sverige. För att ta del av den utveckling som ständigt pågår. Och därför var det självklart att fira detta 50-årsjubileum genom att återigen besöka Sveriges samtliga län och residensstäder. I dag har turen kommit till Kronoberg och Växjö.

Som om det inte var nog med ett 50-årsjubileum – vi firar också ett 500-årjubileum! Det är 500 år sedan Gustaf Vasa valdes till kung. 500 år sedan Sverige blev en självständig nationalstat. Åren som följde efter Gustav Vasas maktövertagande var en våldsam tid, inte minst i dessa trakter. Den fred och det välstånd vi åtnjuter i dag har föregåtts av mycket nöd och lidande – det ska man komma ihåg.

Men 1523 var en startpunkt för den utveckling som lett fram till dagens moderna Sverige. Det är värt att fira för alla oss som bor i landet – oavsett om dina förfäder varit svenska sedan länge, eller om du fick ditt medborgarskap helt nyligen.

På förmiddagen besökte vi Utvandrarnas hus. Här skildras historien om Karl-Oskar och Kristina och de andra utvandrarna, som blev nybyggare i det stora landet i väster. Idag arbetar ni i länet aktivt för att integrera nya svenskar i vårt samhälle. Vår tids nybyggare.

Sverige är ett vidsträckt land. Skillnaderna mellan hur människor lever på olika platser är stora. Men det slår mig allt oftare att varje del bidrar till helheten. Självklart är det så. Men varje del är också ett centrum i något avseende. Det är inte svårt att se att Kronobergs län spelar en central roll på mer än ett sätt.

Framtiden byggs i trä! Det vet ni. Ni har råvaran, kunnandet och produktionen. Hit tittar resten av landet för att lära. Ni visar hur man bygger såväl arenor som broar och höghus i trä. Själv hade jag nöjet att inviga Sveriges första riktigt moderna trähus på universitetsområdet för drygt 20 år sedan.

Byggnader i trä är inte oväsentligt, när vi bygger för en hållbar framtid. Både skogen, och trähuset under sin livstid, binder koldioxid och bidrar till att bromsa den globala uppvärmningen. Att bygga i trä är helt enkelt modernt, kostnadseffektivt och klimatsmart. Men, visste ni att Sveriges största trähus faktiskt är Kungliga Slottet i Stockholm, som byggdes redan på 1700-talet!

I Älmhult startade det företag vars möbler står i hem runtom i världen. Och hela länet präglas av samma anda som gjort IKEA till en sådan framgång. Innan jag kom hit i dag påmindes jag om att Kronoberg har flest entreprenörer per capita i hela landet. Det ska ni vara stolta över!

Växjö är även ett centrum för sport och idrott. Inte det enda förstås, men ett av flera. Självklart är det roligt när det fostras fram elitlag och mästerskapsvinnare. Men den breda idrottsutövningen är minst lika viktig som elitsatsningarna. Barn och ungdomar som rör på sig mår ofta bättre. Psykisk ohälsa bland unga är ett växande problem. Frågan är komplex. Men jag tror inte att man kan överskatta rörelsens betydelse för unga människors fysiska och psykiska välmående. Detta är ju en fråga som Kronprinsessan och Prins Daniel arbetar mycket med. Här i Växjö finns mycket att inspireras av.

Avslutningsvis – när vi nu befinner oss i självaste Linnéparken – måste jag förstås nämna Carl von Linné, prästsonen från Råshult. Som 9-åring kom han till Växjö och fick sin första utbildning, innan han drog vidare till Uppsala och revolutionerade botaniken. Han är och förblir en central gestalt för förståelsen av vår svenska natur.

Och med det vill jag återigen tacka för uppslutningen här i dag. Nu fortsätter festligheterna! Tack!