H.M. Konungens tal vid invigningen av Sollidenutställningen

Sollidens slott

(Det talade ordet gäller)

Herr landshövding,
Kära vänner,

Varmt välkomna denna sköna majdag! Nu startar en ny säsong för Solliden, parken och paviljongen.

2023 är ett speciellt år både för Sverige och för mig personligen. Vi firar att det gått 500 år sedan Gustav Vasa blev kung och Sverige på allvar en självständig stat. Vi uppmärksammar också att det gått svindlande 50 år sedan jag blev kung och statschef, 1973.

Drottningen och jag uppmärksammar detta dubbla jubileumsår genom att besöka alla län och residensstäder. Vi kommer precis från besöket i Kalmar.

Det är nu tredje året vi har en utställning i Engelska parken. Det gläder mig mycket att vi får välkomna er gäster hit till invigningen.

Fem utvalda konstnärer har skapat och installerat unika glasskulpturer i parken. Utöver Bertil Vallien, som medverkat tidigare, är det i år även Åsa Jungnelius, Johan Röing, Ellen Ehk Åkesson och Markus Åkesson. Markus Åkesson ställer även ut tavlor i Stenpartiet.

Det är en orolig värld och tid vi lever i. Här hoppas jag att besökarna ska få en stund av ro, men även hämta kraft. Utställningen ska ge nya intryck och upplevelser som berikar.

Jag tycker det uppstår ren magi när glaset möter parkens grönska, det skimrar i ljuset och vi ser både glaset och växtligheten på ett nytt sätt. Det blir sagolikt och nästan lite mystiskt.

Glaset har alltid spelat en viktig roll i vårt kulturarv. Ni, dagens konstnärer, tar arvet vidare. Utvecklar och förädlar det på ert helt egna och nyskapande sätt.

Med dessa ord förklarar jag Sollidenpaviljongen och årets utställning öppnad!