H.M. Konungens tal vid länsbesöket i Örebro län

Örebro

(Det talade ordet gäller)

Fru landshövding,
Kommunstyrelsens ordförande,
Kära länsbor,

Det är en glädje att vara här i dag! Drottningen och jag vill tacka för ert varma mottagande.

Och vilken härlig plats att vara på, en grön oas mitt i stan. I andra ändan av Stadsparken ligger ju friluftsmuseet Wadköping, som en länk mellan dåtid och nutid. Det är ett populärt utflyktsmål som ni vet. Men ni vet kanske inte att det var min farfar Gustaf VI Adolf som invigde det 1965.

Örebro spelar en särskild roll i min familjs historia även på ett annat sätt. När riksdagen möttes här år 1810 kom de fyra stånden överens om att Sveriges nästa tronföljare skulle bli en general från Frankrike. Han hette Jean Baptiste Bernadotte och var min farfars, farfars, farfar. När Drottningen och jag besökte er 2018 var anledningen 200-årsjubileet av hans kröning till kung Karl XIV Johan.
I år är det två andra jubileer vi uppmärksammar. För det första är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung. År 1523 var startpunkten för den självständiga nationalstat som utvecklades till det moderna Sverige vi känner i dag. Det är värt att fira! Och det är extra roligt att uppmärksamma jubileet i just den här staden. För året innan Gustav Vasa valdes till kung var han i Örebro och återtog slottet från danskarna.

För det andra är det 50 år sedan jag blev kung och Sveriges statschef. Det har varit mycket innehållsrika år. Sverige och världen har förändrats på sätt vi aldrig hade kunnat föreställa oss, då 1973. Genom alla år har det viktigaste för mig varit att noga följa utvecklingen. Att uppmärksamma goda initiativ och viktiga framsteg.

Det finns inget som Drottningen och jag uppskattar så mycket som att resa runt i Sverige och möta människor. Att se och uppleva allt vackert och fantastiskt som ryms i det här landet! Det har vi alltid tyckt. Vi är därför glada att vi med anledning av detta dubbla märkesår besöker rikets alla residensstäder. Och nu har turen kommit till Örebro!

Det går ju lätt och smidigt att ta sig hit. I dag kom vi hit med tåg. Sedan mycket lång tid tillbaka har staden varit en naturlig mötesplats, en knutpunkt. Inte mindre än tre storstadsregioner knyts ihop här, och hit fraktas gods av alla de slag, från när och fjärran. Jag var med vid invigningen av Mälarbanan 1997 och när vi firade att den svenska järnvägen fyllde 150 år i Nora 2006.

Ja, det har hänt mycket inom transport- och logistiksektorn och utvecklingen fortsätter. Idag påverkar hållbarhet och miljötänk i högsta grad hur transporterna utformas, och alltmer blir automatiserat. Nästa gång Drottningen och jag kommer hit kanske det blir i en självkörande bil!

På tal om innovativt miljötänk så minns jag även ett besök i Oset och Rynningevikens naturreservat. Arbetet hade pågått länge för att återställa det förstörda området i den gamla oljehamnen till ett biologiskt myllrande och artrikt landskap. Många gemensamma krafter gick samman och vågade satsa. Örebroarna fick tillbaka kontakten med Hjälmaren och ett fantastiskt rekreationsområde. Imponerande!

Under de senaste 500 åren har vårt land utvecklats enormt, och takten har ökat de senaste 50 åren. Utvecklingen och framstegen hör till det som vi firar 2023. Men, ett jubileum kan också vara ett bra tillfälle att titta tillbaka och reflektera över det som varit. När vi står inför vår tids utmaningar kan det vara en hjälp att tänka tillbaka på historien.

Med de orden vill vi tacka er alla som har kommit hit i dag för att fira tillsammans med oss.

Tack!