H.M. Drottningens tal vid välgörenhetsmiddagen för Childhood

Gröna Lund, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Ers Majestät,
Kära Victoria,
Kära Childhoodvänner

Vi får ibland höra att Childhood är som Pippi Långstrump. Liten men stark. Jämförelsen är fin.

Vi är en liten organisation. Men stark - tack vare att vi har många, goda och starka vänner. Det känns verkligen här i kväll.

När jag grundade Childhood, för snart 25 år sedan var det kanske en och annan som tyckte att det var en oväntad och obekväm idé.

Sexuella övergrepp mot barn var då omgärdade av tystnad och tabun och barn­pornografiskt material för privat bruk var på den tiden inte förbjudet!

Jag minns ett toppmöte i Paris i slutet av 90-talet. Jag talade till alla first ladies och valde att ta upp frågan om sexuella övergrepp mot barn. I samma stund som jag gjorde det, slogs alla blickar ned i marken. Ingen ville höra. Några år senare vid världskongressen i Japan, samlades många av världens politiska ledare för att tala om hur man skulle bekämpa sexuell exploatering av barn. En liten flicka som själv hade utsatts kom fram till mig efteråt och sa: ”Your Majesty, you have given us a voice. Thank you.” Då förstod jag att vi var på rätt väg, och att vi måste fortsätta.

Tystnaden runt sexuella övergrepp har på många håll brutits. Tyvärr har detta lett till att vi blivit varse att det är oändligt många flera barn som utsätts för sådana avskyvärda brott än vi någonsin anat. Och vi möter hela tiden nya utmaningar mot barns trygghet.

Just nu går mycket av våra resurser och vår tankekraft till Ukraina. Childhood har varit där i nästan 20 år och jag har själv besökt landet och mött många av våra partners där. De behöver allas vårt stöd idag. I krig och katastrofer är barn alltid de mest utsatta. Barn riskerar att förlora eller komma bort från sina föräldrar och i krigets kaotiska vardag är de alldeles särskilt sårbara. Därför är insatser för att exempelvis utbilda trygga vuxna och erbjuda traumabehandling till barn som drabbats av kriget så otroligt viktiga.

Ett annat område där barnen behöver oss är inom den tekniska utvecklingen. Sedan första stund har vi sett stora möjligheter med internet och teknik. Och samtidigt också de faror detta för med sig för barn. Utvecklingen går så otroligt fort och enormt många barn är utsatta på internet. Men vi ser också positiva signaler, hur tekniken istället används för att skydda barn. Det behöver vi mycket mer av. Jag önskar mig en framtid där internet är tryggt för barn.

Prinsessan Madeleine har ju varit med på Childhoodresan från första stund, i olika roller och på väldigt många resor och projektbesök. Idag är hon vice Hedersordförande för Childhood och jag har glädjen att verka tillsammans med henne sida vid sida.

Tillsammans med sina vänner har hon planerat och förberett denna kväll i detalj. Jag är förstås ledsen att hon inte kan vara med oss här idag, men samtidigt förstår jag att hon som mamma väljer att vara hos sin dotter som brutit armen och behöver sin mamma som mest.

För 25 år sedan ville jag bidra till att bryta tystnaden bland makthavare och vuxna gällande övergrepp på barn. Prinsessan Madeleine arbetar med att bryta tystnaden bland barnen bland annat genom sin barnbok Stella och Hemligheten, i kampanjer och i sina många möten med barn och ungdomar. Hon understryker dessutom hur viktigt det är att vi vuxna vågar fråga barn hur de har det, om något är fel – och att vi verkligen lyssnar på dem. De flesta barn som utsätts för övergrepp berättar aldrig för en vuxen. Och det är för att ingen frågar. Vi vuxna måste våga fråga, inte bara en gång utan flera gånger. Det kan kännas svårt, vi är rädda att göra fel.

Men då måste vi vara modiga. Som Pippi Långstrump.

Varmt tack till våra tre värdinnor, Katti, Lussan och Lovis.

Tack till Gröna Lund, Ingegerd von Porath och inte minst tack till alla ni sponsorer som gör denna kväll möjlig!